Linkovi

S.Koreja u logorimadrži kao roblje i do 200 hiljada ljudi - 2003-10-22


Američki Komitet za zaštitu ljudskih prava je saopćio da Sjeverna Koreja u logorima za prinudni rad drži kao roblje i do 200 hiljada ljudi. Izgladnjivanje i maltretiranje u ovim kampovima su, kako tvrde iz Komiteta, rutinska stvar. Na čelu tima za istraživanje stanja u zatvorima u Sjevernoj Koreji nalazio se bivši istražitelj UN-a za poštivanje ljudskih prava David Hawk.

Istraživanje je bazirano na satelitskim snimcima i intervjuima sa bivšim zatvorenicima i stražarima iz zatvora koji su uspjeli pobjeći iz Sjeverne Koreje. U izvještaju Komiteta se kaže da su zatvorenici bili zatvarani na osnovu najmanje sumnje da su protiv sjeverno-korejskog lidera Kim Jong-Ila ili njegovog oca Kim Il-Sunga koji je umro 1994. god.

U izvještaju također stoji da sjeverno-korejski zvaničnici sprovode neku vrstu kolektivnog kažnjavanja tako što se čak i do tri generacije porodice zatvorenika stavljaju u zatvor kako bi se osiguralo političko jednoumlje.

Pyongyang je odbio tvrdnje da drži u zatvorima političke zatvorenike a na pomenuti izvještaj američkog Komiteta za zaštitu ljudskih prava nije dao nikakakav komentar.

XS
SM
MD
LG