Linkovi

Izraelski vojnici ubili najmanje trojicu Palestinaca na Zapadnoj Obali - 2003-10-22


Izraelski vojnici su u odvojenim incidentima na Zapadnoj Obali ubili najmanje trojicu Palestinaca. Nasilje se dogodilo danas dok se palestinski premijer Ahmed Qureia susretao sa američkim izaslanikom za Srednji Istok, Williamom Burnsom. Njih dvojica su razgovarali u Kairu, prije nego se gospodinu Burnsu priključio državni sekretar Colin Powell u Sharm al-Sheikhu zbog razgovora sa egipatskim predsjednikom Hosni Mubarakom.

Izrael se, inače, danas javno zarekao da će nastaviti sa podizanjem takozvanih zaštitnih barijera koje zahvataju i palestinske dijelove Zapadne Obale, uprkos tome što je Generalna Skupština UN-a jučer usvojila rezoluciju kojom se zahtijeva prestanak izgradnje zaštitnog zida, i rušenje već podignutog.

U medjuvremenu je izraelski ministar unutarnjih poslova posjetio sporno svetište u starom dijelu Jerusalema koje je u središtu Izraelsko-Palestinskog sukoba. Vlada izraela kaže da je ministar želio da provjeri pripravnost policije za predstojeći Ramazan, koji počinje sljedeće sedmice, ali muslimanski klerici su tu posjetu kritikovali kao provokaciju.

XS
SM
MD
LG