Linkovi

Dan pred dzenazu Alije Izetbegovica, mnogi odaju posljednju postu - 2003-10-21


I dalje stižu brojni telegrami saučešća i reakcije povodom smrti prvog predsjednika Predsjedništva BiH,Alije Izetbegovića. Predsjedavajućem Predsjedništva BiH,Draganu Čoviću,ovim povodom stižu izrazi sućuti brojnih državnika iz cijelog svijeta.

Knjiga žalosti u Predsjedništvu BiH,otvorena je jutros u devet sati. Među onima koji su se upisali u Knjigu žalosti u toku prvog sata nakon njenog otvaranja bio je i američki ambasador u BiH Clifford Bond. Kako saznajemo iz američke ambasade u Sarajevu ,ambasador Bond bi sutra trebao predstavljati svoju zemlju na Izetbegovićevoj sahrani.

U Ministarstvu vanjskih poslova BiH kažu da su svoj dolazak specijalnim letom do sada pismeno potvrdile visoke državne delegacije Slovenije, Hrvatske, Sjedinjenih Država, Turske,Francuske,Irana i Grčke,Pakistana i Austrije.

U nekoliko kantona Federacije BiH,za sutra je proglašen dan žalosti. Danas su širom BiH održane i brojne komemorativne sjednice,a centralna je održana u sarajevskom narodnom pozorištu, na kojoj su prisustvovali, predstavnici političkog i javnog života BiH, mešunarodne zajednice, diplomatskog kora i porodica gospodina Izetbegovića.

Oficijelnim programom ceremonijala posljednjeg ispraćaja Alije Izetbegovića predviđeno jei da sutra od 5.45 do 12 sati njegovo tijelo bude izloženo na počasnom odru u svečanom predvorju u zgradi Predsjedništva BiH.

Federalno ministrastvo unutarnjih poslova poduzima sigurnosne mjere kako bi sutrašnja ceremonija,na kojoj se očekuje blizu 200 000 ljudi,protekla bez problema.

Dženaza g Aliji Izetbegoviću bit će obavljena sutra,ispred Zajedničkih institucija u Sarajevu,a ukop će se obaviti na sarajevskom mezarju Kovači.

Bosna i Hercegovina možda i ne bi bila ovakva kakva je danas da nije bilo Alije Izetbegovića.Izjavio je ovo danas u Banjaluci,na komemoraciji upriličenoj povodom smrti,Alije Izetbegovića,u klubu poslanika Stranke demokratske Akcije u Narodnoj Skupštini Republike Srpske,predsjednik ovog kluba Tarik Sadović.

»Gospodin Alija Izetbegović je bio više od političara.Ja vjerujem da će budućnost pokazati da je on postao državnik.Pojam cjelovite,suverene i nezavisne Bosne i Hercegovine neodvojiv je od njegovog lika i djela.«

Tarik Sadović je pročitao i nekoliko izjava Alije Izetbegovića te dio njegovog govora u Ujedinjenim Nacijama iz 1997. godine u kome je Izetbegović poručio da je njegova vizija cjelovita i demokratska Bosna i Hercegovina ali da su vizije jedno a život i realnost često nešto drugo. S tim u vezi, Sadović je naglasio da je Izetbegović bio vođa Stranke demokratske akcije u jednom teškom vremenu ali da su se sada okolnosti promijenile.

Ideje Alije Izetbegovića predstavljaju vrijednost ali se mora gledati u budućnost i tražiti rješenja u skladu sa sadašnjim prilikama zaljučio je šef polaničkog kluba SDA,Tarik Sadović. Inače današnjoj komemoraciji u Banjaluci, pored posanika i članova Stranke demokratske akcije prisustvovali su i potpredsjednik Republike Srpske,Ivan Tomljenović te poslanik Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine u Narodnoj Skupštini, Slobodan Popović.

XS
SM
MD
LG