Linkovi

Poruka teroristima - 2003-10-21


Sjedinjenim Državama predvođena koalicija poslala je poruku sljedeće sadržine: Ukoliko pružate utočište teroristima, ukoliko pomažete teroriste,ukoliko hranite teroriste jednako ste krivi kao i oni. Ovu poruku je na težak način spoznao ekstremni talibanski režim. Danas Talibani više nisu na vlasti i Avganistan više nije raj za teroriste Al Qaide. Zatim se, rekao je predsjednik George W. Bush, koalicija uhvatila u koštac sa Irakom, jednom od glavnih država sponzora terorizma.

BUSH: Režim Saddama Husseina je posjedovao i koristio oružje za masovno uništenje, pomagao terorističke grupe i sprovodio teror nad svojim vlastitim narodom. Gotovo svaka zemlja je još prije više od deset godina shvatila i osudila ovu prijetnju. Konačno Vijeće sigurnosti UN-a je u rezoluciji 14-41 zatražilo od Saddama Husseina da se razoruža, da svijetu dokaže da se razoružao ili će se suočiti sa ozbiljnim posljedicama. Izbor je ostavljen diktatoru , te njegova odluka nije bila mudra.

Prije šest mjeseci Saddam Hussein je uklonjen sa vlasti. Neosporno je, rekao je predsjednik Bush da je Saddam Hussein bio obmanjivač i da je predstavljao opasnost.

BUSH: Ko može i pomisliti da bi svijet bio bolji da je Saddam Hussein na vlasti. Sigurno ne disidenti koji bi završili u njegovim zatvorima ili masovnim grobnicama. Sigurno ne muškarci i žene koji bi ispunili Saddamove sobe za mučenja i silovanja. Sigurno ne porodice žrtava koje je on ubio otrovnim gasom. Sigurno niko kome je stalo do ljudskih prava, demokracije i stabilnosti na Srednjem istoku. Postoji samo jedna dostojna i ljudska reakcija na pad Saddama Husseina- hvala bogu na izbavljenju.

Pristalice Saddama Husseina i teroristi iz drugih zemalja pokušavaju da onemoguće napredak u Iraku. Teroristi misle da će njihovi napadi na Iračane, osoblje Ujedinjenih nacija i snage koalicije oslabiti odlučnost koalicije. To se neće dogoditi. Iračke škole su obnovljene, bolnice ponovo otvorene ,a snabdijevanje vodom i strujom ponovo uspostavljeno. Cilj koalicije je stabilan i demokratski Irak. Kao što je rekao predsjednik Bush nikakva banda ubica i gangstera neće prekinuti taj posao.

XS
SM
MD
LG