Linkovi

Nakon optužnica protiv srpskih generala: Beograd bijesan, Priština sretna - 2003-10-21


Srbijanski zvaničnici izražavaju ljutnju zbog optužnice protiv četiri generala koju je podigao Haški tribunal za zločine počinjene na Kosovu. U Beogradu, premijer Zoran Živković je danas izjavio da vlasti neće uskoro uhapsiti niti izručiti generale. On je optužnice nazvao kršenjem sporazuma s glavnom tužiteljicom Carlom del Ponte, rekavši da su se strane složile da se više neće podizati optužnice zasnovane na odgovornosti u lancu komande, na čemu su spomenute optužnice većinom zasnovane. Gospodin Živković je rekao da je sporazum uključivao i odredbu da će se, ako odbjegli lider bosanskih Srba Radovan Karađić i general Ratko Mladić budu predati tribunalu, ostalim slučajevima suditi na srbijanskim sudovima.

Sreten Lukić, Nebojša Pavković, Vladimir Lazarević i Vlastimir Đorđević su optuženi za planiranje i naređivanje prinudnih istjerivanja, progona i ubistva oko 800 hiljada etničkih Albanaca, civila s Kosova. Svi, kako se izvještava, žive u Srbiji i Crnoj Gori, osim generala Đorđevića koji je, kako se vjeruje, pobjegao u Rusiju prije više od dvije godine.

U medjuvremenu su etnički Albanci na Kosovu danas pozdravili optužnicu protiv Sretena Lukića, Nebojše Pavkovića, Vladimira Lazarevića i Vlastimira Đorđevića.

Mislim da je jako kasno za ovu optužnicu. Svi smo znali i Hag je znao ko su bili general Pavković i njegovi suradnici--oni su bili Miloševićeva desna ruka. Zajedno s Miloševićem, oni su stvarali sve te ideje, ali sam ipak sretan da su sada optuženi, kaže doktor Muhamed Ademej.

Počinili su mnogo zločina-ubijali civile, silovali žene, masovne grobnice su svuda. Ljudi su ubijani kao psi i u njih bacani kao životinje. Nadam se da će i drugi biti odgovorni, zajedno s ovim generalima, i svi moraju izaći pred lice pravde, kaže umirovljeni advokat Imec Hasanaj.

Kasno je, ali sam danas veoma sretan. Osjećam se čudno, jer znam da je loše osjećati se sretnim, ali kada pomislim na sve ljude koji su ubijeni i sve žene koje su silovane, onda je njihovo mjesto u zatvoru, kaže prodavač Skender Dragusha.

XS
SM
MD
LG