Linkovi

Milošević: Karadžić je htio spriječiti divljanje paravojnih jedinica - 2003-10-21


U nastavku sudjenja Slobodanu Miloševiću, svjedočio je zaštićeni svjedok B-1122, Bošnjak iz Gačka, kojeg je optuženi nastojao uvjeriti u odlučnost srpskih vlasti na početku rata u Bosni i Hercegovini, da se bore protiv divljanja paravojnih formacija. Svjedok, medjutim, tvrdi da su paravojske, uz podršku srpskih vlasti, uživale i obilatu pomoć JNA.

Slobodan Milošević je, u odbrani teze o "opštoj borbi" protiv paravojski na bh teritoriju pod srpskom kontrolom, potegao jedu od naredbi nastalih, početkom rata, na Palama:

"Molim vas, pa znate li da je čak i Radovan Karadžić reagovao povodom delovanja paravojske u Gacku"

Upitao je ovo danas optuženi zaštićenog svjedoka B 1122, tokom procesa na kojem se čulo svjedočenje o sprezi JNA i paravojske u istočnoj Hercegovini, 1992. godine.

Pokušavajući uvjeriti svjedoka i Haški sud u tezu da su pripadnici "belih orlova" i ostalih paravojski djelovali bez podrške vlasti i JNA, Milošević je predočio dokumenat nastao 3. jula 1992. godine, od strane tzv. "Predsjedništva Srpske republike Bosne i Hercegovine". Riječ je o naredbi o sprovodjenju istrage o djelovanju paravojnih grupa na području opština Gacko i Nevesinje, kojom se nalaže MUP-u da sprovode istragu u tim opštinama te da, nakon istrage, Predsjedništvu podnese izvještaj o tome.

Dokumenat je potpisao Radovan Karadžić, na šta je zaštićeni svjedok rekao da je to, ustvari, označilo početak etničkog čišćenja u tom kraju i dodao:

"Jasna je ta naredba, medjutim, ona je upućena u sasvim drugom pravcu. Ne vjerujem da bi neko ko smatra da su na njegovom terenu paravojne organizacije, dovodio nove, logistički ih snabdijevao, podržavao i da bi one bile sastavni dio njegovih oružanih snaga".

Prema svjedoku, istina je da su se "beli orlovi", medju kojima su bili i "veterani sa Vukovara", pojavili u Gacku 1992. godine, i da su bili smješteni u kasarni nadomak grada. Od JNA su dobili teško naoružanje i "svo vrijeme su bili zajedno". Bošnjački predstavnici su, u strahu od paravojske, zatražili zaštitu JNA. Ona im je i obećana, ali obećanje, po njemu, nikada nije provedena u djelo.

Ubrzo nakon toga, predstavnici lokalnog SDS-a su, uz oficire JNA, tražili od bošnjačkog stanovništva da preda oružje, inače će im sela biti "sravnjena sa zemljom". Bošnjačkim predstavnicima na tim sastancima je zaprijećeno da će, ukoliko odbiju naredbu, biti dovedeno "5 hiljada crvenih beretki" da se sukobe sa, kako svjedok tvrdi, loše naoružanim Bošnjacima, koji nisu bili organizirani ni u kakve "muslimanske jedinice".

XS
SM
MD
LG