Linkovi

Novi film Angeline Jolie - 2003-10-21


Premijera ovog filma kojeg je kritika već proglasila epom o humanitarnim radnicima, održana je sinoć u New Yorku. Jolie ima ulogu mlade Amerikanke koja je napustila muža i sredjen porodični život da bi postala humanitarni aktivista, pomažući od Čečenije do Etiopije, gdje god se u svijetu vode ratovi i hara glad...

Ovaj film je, prije i poslije svega - ljubavna priča dvoje ljudi, koje glume Angelina i Clive Owen. Želio sam da humanitarna poruka ne bude u prvom planu, nego da se probije tokom filma, tako da gledaoci sa sobom nakon filma ponesu osjećanje da znaju nešto malo više o tome šta se stvarno dešava u svijetu, kaže reditelj Martin Campbell.

Pročitala sam scenario za ovaj film još prije pet godina. Bila sam veoma potresena tom pričom i veoma zainteresirana za to o čemu je govorila. Film, medjutim, nije snimljen tada, odlagan je i konačno se odustalo. Odlučila sam da onda sama putujem i saznam više o tim mjestima i bolje razumijem njihove probleme. Nisam ni sanjala da će film ipak biti snimljen, nisam ni sanjala da ću se pridružiti UN-u, ali, eto, jesam - i to je potpuno promijenilo moj život, kaže ona. Glumica koja humanitarnom radu ne poklanja samo svoje vrijeme nego i veliki dio svog novca, nastavlja:

Mogla bih i više, i zavisno od projekta koji radim, odvajam više novca, ali sama sebi stalno govorim da je to najmanje što mogu učiniti. I to mi pomaže da se ne osjećam loše što uopšte imam više novaca. Ljudi koji su veoma bogati treba da shvate da će se bolje osjećati ako ne kupe 10 automobila nego jedan, a za ostatak novca izgrade deset škola. I to će ih učiniti srećnijim i boljim ljudima, kaže glumica koja će sutra, u srijedu, dobiti i jedno značajno medjunarodno priznanje za svoj rad - ona će biti prva osoba koja će dobiti nagradu Udruženja Stranih Izvještača pri UN-u i ponijeti titulu Gradjanina Svijeta - za izuzetan doprinos u aktiviranju savjesti čovječanstva.

XS
SM
MD
LG