Linkovi

Ministar Rumsfeld o ulozi koalicije u Iraku - 2003-10-20


Sada u Iraku, kako je istakao Basel Misfer poručnik u iračkoj policiji -”Mi donosimo odluke”. Kao što je rekao ministar odbrane Sjedinjenih država Donald Rumsfeld ovi Iračani, prema njegovim riječima, nije da samo posmatraju ili pomažu.

RUMSFELD: Ovih osamdeset hiljada Iračana koji od 1. maja tijesno sarađuju sa koalicionim snagama u borbama su izgubili 67 svojih ljudi a u akcijama je povrijeđeno više od 115 pripadnika ovih snaga. Dakle i oni su na prvim linijama u globalnom ratu protiv terorizma kao što i treba da budu.

Koalicione i iračke snage bore se protiv ostataka režima Saddama Husseina i terorista koji su u Irak došli iz drugih zemalja. Iračanima u njihovim nastojanjima da ponovo uspostave sigurnost u svojoj zemlji pomažu 32 zemlje koje podržavaju koaliciju. Neke od ovih zemalja su, kako je rekao gospodin Rumsfeld, upravo ostvarile vlastitu slobodu.

RUMSFELD: Pomenimo neke od zemalja koje imaju danas svoje trupe u Iraku: Albanija, Azerbejđan, Bugarska, Češka republika, El Salvador, Estonija, Gruzija, Mađarska, Kazahstan, Latvia, Litvanija, Makedonija, Moldova, Mongolija, Nikaragva, Poljska, Rumunija, Slovačka i Ukrajina. One sve imaju trupe u Iraku koje pomažu koaliciji.

Za oporavak Iraka biće potrebno vremena. Irak trpi posljediće trideset-petogodišnje loše vladavine Saddama Husseina. Iračani će sami morati obnoviti svoju zemlju. Ono što koalicija treba da uradi, kako je to rekao američki ministar odbrane Donald Rumsfeld je da im pomogne da održe taj politički proces kako bi se mogao izvršiti prenos suvereniteta, da im pomogne da pokrenu svoju ekonomiju i pruže im potrebnu pomoć.

XS
SM
MD
LG