Linkovi

Linus, lik iz komičnog stripa simbol pomoći djeci - 2003-10-20


Lik iz komičnog stripa priljubljen uz svoj pokrivač, koji je nazvan Linus postao je simbol za stotine dobrovoljaca širom Sjedinjenih Država, koji su na pokrivačima utkali svoju ljubav i brigu za djecu u nevolji kojima nastoje dostaviti ručno radjene pokrivače.

Nadam se da će se priključiti još ljudi, kaže Nadin Campbell. Ona je volonter u odjeljenju Projekta Linus u Marylandu, neprofitne organizacije koja širom Amerike donira ručno radjene pokrivače djeci koja su ozbiljno traumatizirana, ili koja su u nevolji. Prije četiri godine Nadine su rekli da boluje od raka. Pomažući drugima, ona kaže, da joj je pomoglo da i sama ozdravi.

To zaista okupira vaše misli. Sada kada ponovo imam priliku, ja to jednostavno mogu podijeliti sa drugima, i znam da će ljudi cijeniti to što radim, kaže Nadine Campbell.

Projekat Linus je dobio ime po komičnom liku iz crtića koji se priljubljen uz svoj pokrivač osjeća sigurno i udobno. Volonteri dijele sličnu ljubav i utjehu unutar grupe, i sa djecom kroz ručno radjene pokrivače.

Ginger Peebles - članica Projekta Linus kaže: Jedna od stvari koje ja radim jeste da uvijek na pokrivač stavim mali simbol srca - napravljen sa ljubavlju. I jako sam zadovoljna tim što radim.

Ljubav se ovoj grupi uzvraća kroz pisma koja dobivaju. Eileen Forman koja je osnovala ovu grupu čita jedno od pisama koje je stiglo od zapostavljenih i zlostavljanih majki i djece.

Mada ne možemo otkloniti rane koje smo već dobili, uz pomoć prijatelja kao što ste vi - djeca i mlade majke počinju to prevazilaziti i vjerovati u mogućnost boljeg života, piše u jednom od tih pisama zahvalnosti.

I dok se gomilaju živopisni pokrivači, Nadine ih utovara za isporuku do susjedne bolnice. Nadine Campbell, dodaje - Ovo ide do pacijenata u bolnici i mama koje baš nemaju mnogo. I dok Nadine dolazi, sestra Jane Ann je spremno čeka.

Na zahtijev, novinarke Glasa Amerike, bolnica je Nadine dozvolila da se susretne sa nekim od porodica koje primaju pokrivače u ovoj besplatnoj klinici.

Ja ću uzeti ovu, deku kaže jedna mlada mama.

To je veoma lijepo od vas. Hvala, kaže tata jednog djeteta rodjenog u bolnici.

Više od samog završetka ovih pokrivača je veličanstven osjećaj nakon toga, kaže Nadine Campbell.

Šav po šav, pokrivač po pokrivač Nadine Campbell i drugi članovi Projekta Linus donirali su više od sedam stotina hiljada pokrivača onima u nevolji.

Pokrivači donose nadu i utjehu onima koji ih prime i onima koji ih prave. Drago mi je da smo to uradili, kaže na kraju Nadine Campbell.

XS
SM
MD
LG