Linkovi

Evropske reakcije na Izetbegovićevu smrt: Više od ikoga drugog - zaslužan što BiH živi - 2003-10-20


Izražavajući sućut povodom smrti Alije Izetbegovića, generalni sekretar NATO, George Robertson, kaže da je riječ o predsjedniku koji je svoju zemlju vodio u vrijeme ozbiljnih prijetnji njenom postojanju; visoki predstavnik EU, Javier Solana ističe Izetbegovićev doprinos "stvaranju tla" za mirnu i demokratsku zemlju, dok se mediji bave njegovim "fundamentalizmom".

Generalni sekretar Robertson podsjeća da je Izetbegović bio na čelu otpora iz opkoljenog Sarajeva i svim silama radio na očuvanju jedinstva i neovisnosti zemlje.

"Želim odati priznanje hrabrom državniku, koji nije samo omogućio opstanak Bosne, već čije liderstvo je zemlju dovelo na put europskih i euro-atlantskih integracija", kaže George Robertson povodom smrti Alije Izetbegovića.

"Gospodin Izetbegović je bio veoma odvažan lider svoga naroda", kaže danas visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost, Javier Solana, na vijest o smrti bošnjačkog lidera. On je uvjerenja da je Izetbegović imao važnu ulogu da, pod teškim okolnostima, okonča rat u zemlji.

"Njegov doprinos je bio odlučan u propremi tla za mirnu i demokratsku Bosnu i Hercegovinu", kaže se u zvaničnom saopćenju iz Solaninog ureda.

Britanski Guardian kaže da je Izetbegović bio bošnjački lider, koji je svojevremeno uspješno preživio prvo srpske, pa onda i hrvatske napade na njegov narod, hapšenje od strane JNA, srpsko granatiranje ureda, "podmetanja" rivala i zapadne medijatore.

Neprijatelji su ga nazvali "fundamentalistom", podsjeća Guardian, ali i primjeti da je preminuli bošnjački lider, više od svojih protivnika na srpskoj i hrvatskoj strani, ostvarivao želju "živi i pusti druge da žive". "Iza srpskog i hrvatskog rukovodstva, stvarnih fundamentalista, ostala je isparčana i uništena zemlja, tokom najgoreg babarizma vidjenog u Europi od doba nacizma", kaže britanski list.

Isti novine donose i prisjećanje sadašnjeg visokog predstavnika, Paddy Ashdowna, koji, pored ostalog, kaže;" Nismo se uvijek slagali, ali znam da je uvijek bio opredjeljen za mirnu rekonstrukciju Bosne i Hercegovine, koja bi mogla biti dio Europe i čiji stanovnici bi se mogli osjećati "kao kod kuće"...Bez sumnje, historija će reći da sve njegove odluke nisu bile ispravne, ali više nego bilo ko drugi, on je odgovoran za činjenicu da je Bosna i Hercegovina preživjela".

XS
SM
MD
LG