Linkovi

Dragan Čavić odbacio je inicijativu Visokog predstavnika da formira istražnu komisiju za Srebrenicu - 2003-10-17


Predsjednik Republike Srpske, Dragan Čavić odbacio je inicijativu visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu, Pedija Ešdauna da formira istražnu komisiju za Srebrenicu istovremeno podržavši rasvjetljavanje događaja u ovoj opštini tokom proteklog rata.

Poštujući Ustav kojim je propisana striktna podjela vlasti predsjenik Republike Srpske ne može preuzimati obaveze koje po Ustavu pripadaju organima izvršne i sudske vlasti niti može formirati tijela i službe za izvršenje poslova van svoje nadležnosti.

Navodi se ovo u pismu koje je predsjednik Republike Srpske, Dragan Čavić uputio visokom predstavniku za Bosnu i Hercegovinu Pediju Ešdaunu nakon zahtjeva OHR-a da Čavić formira komisiju koja bi trebala Vladi Repulike Srpske dostaviti izvještaj o događajima u Srebrenici u julu 1995.godine. Dragan Čavić smatra da bi ovu komisiju trebala oformiti Vlada Republike Srpske dok bi se izvještaji komisije dostavljali direktno Domu za ljudska prava Bosne i Hercegovine.

Smatram da smo svi dužni da se držimo mandata koji nam je dodjeljen. Meni je mandat dodjeljen Ustavom RS, koji definiše jasnu podjelu nadležnosti. Ja nemam prava ni na kakve paralelizme, pravljenje paralelnih institucija postojećim institucijama sudske i izvršne vlasti čiji je to posao, rekao je gospodin Čavić. Tim povodom danas je reagovao i OHR nagovještavajući moguću odgovornost predsjednika Republike srpske ukoliko dođe do određenih zloupotreba u slučaju Srebrenica. Portparol OHR-a,Sonja Pastuović, posebno naglašava.

Predsjednik RS ne može poreći svoju odgovornost prema Vojsci RS, koja će biti ključni izvor informacija za Komisiju o Srebrenici. U vezi sa tim jasno je da će predsjednik RS biti lično odgovoran za bilo kakvu opstrukciju od strane Vojske RS u ovom procesu, ili za bilo kakav nestanak, kradju, uništavanje i slično - dokumentacije, ili svjedočenja koja se traže, kaže portparol OHR-a.

Dodajmo da je predsjednik Republike Srpske, Dragan Čavić u pismu visokom predstaniku podsjetio da je nedavno potpisao zajedničku izjavu sa američkim ambasadorom za pitanja ratnih zločina Pjerom Prosperom kojom su pozvane sve institucije i građani na saradnju sa haškim tribunalom, a podržao je i sve aktivnosti na rasvjetljavanju događaja u Srebrenici između 10. i 19.jula 195.godine.

XS
SM
MD
LG