Linkovi

Hag: Izrečene kazne za zločine počinjene u Bosanskom Šamcu - 2003-10-17


Danas su izrečene kazne optuženima za ratne zločine počinjene u Bosanskom Šamcu- Blagoju Simiću, Miroslavu Tadiću i Simi Zariću. Haški sud je Simića osudio na 17, Tadića na 8, a Zarića na šest godina zatvora.

Sva trojica su proglašeni krivim za progon ne Srba u Bosanskom Šamcu na političkoj, vjerskoj i rasnoj osnovi, koji se karakterizira kao zločin protiv čovječnosti, počinjen u tom bosanskohercegovačkom gradu 1992. i 1993. godine. Blagij Simić je ocijenjen kao "vodeći učesnik zajedničkog zločinačkog poduhvata", poduzetog sa ciljem trajnog uklanjanja ne-Srpskog stanovništva Bosanskog Šamca. S tim u vezi, odraedjena mu je i kazna od 17 godina zatvora dok su nešto blaže kazne dobili Tadić i Zarić, koje haške sudije smatraju "pomagačima u provodjenju zločinačkog poduhvata".

U prilog različitoj ocjeni krivnje trojice optuženih, ide i činjenica da je Zarić oslobodjen tačke optužbe za deportaciju Bošnjaka i bosanskih Hrvata, kao zločin protiv čovječnosti, dok su sva trojica oslobodjeni treće tarčke haške optužnice, koja ih tereti za nekazakonito premiještanje stanovništva.

Uz ovo, jedan od članova Sudskog vijeća, sudija Per-Johan Lindholm je izdvojio mišljenje od odluke Sudskog vijeća- prema njemu, Blagoje Simić je zaslužio kaznu od maksimalno sedam godina zatvora, dok su ostala dvojica optuženih trebali biti oslobodjeni krivnje.

Haški sud je podigao optužnicu protiv trojice danasaosudjenih još u vrijeme rata, 21. jula 1995., a sudjenje im je otpočelo septembra 2001. godine.

Sva trojica su se svojevremno dobrovoljno predali Tribunalu: Tadić i Zarić su to učinili 1998. godine, dok se Simić predao tri godine poslije.

XS
SM
MD
LG