Linkovi

2003 SVT Cobra Mustang se poredi sa 2003 Chevrolet Corvette - 2003-10-17


2003 godina je važna i za Ford i za GM kompanije. Dolazi vrijeme da se dva klasična američka auta promjene. Sljedeća generacija Corvette C6 je završena što se inžinjera tiče. Mustang je izdržao duže od Chevrolet Camaro-a i Pontiac Firebird-a, koji se više ne prave. Pošto glavni dizajn auta nije promjenjen od 1979 kompletno nova verzija ovoga auto se trenutno dizajnira.

Za razliku od auta proizvedenih u Evropi, američki kabrioleti još uvijek su bučniji, nestabilniji i puštaju vodu. Kada su urednici Motortrend magazina odveli auta na pranje oba su procurila, iako ne dovoljno da se nešto skvasi dok pada kiša.

Krov na Corvette-i se skida manuelno i treba majmanje od 10 sekundi da se spusti, dok Mustang ima električni krov kojem treba samo 6,6 sekundi da se digne ili spusti.

Pošto svi kabrioleti drže krov u gepeku, dok je on spušten taj prostor je smanjen, u većini auta, medju kojima je i Corveta. Mustang sa druge strane ima odvojeni prostor za krov koji se nalazi u zadnjem dijelu auta tako da se prostor u gepeku ne mijenja. Radi toga gepek u Cobri je manji nego u Corvetti kada je krov dignut.

Na unutrašnjosti Mustanga se može vidjeti da je dizajnirana prije 5 godina, kada je dobio zadnju vizualnu promjenu. Mjenjač nije dobar po sportskim standardima, treća i peta brzina su daleko tako da je auto teško voziti blizu granice.

Na papiru Mustangova 4,6 L 390 KS V8 mašina je jača od Corvettine 5,7 L 350 KS V8 mašine, ali pošto je Mustang teži Corvetta je 0,14 sekunde brža do 100 km/h.

Chevrolet se takodje bolje drži na cesti od Mustang-a i lakše ga je kontrolirati. Distribucija težine na Corvetti je 51/49 a Mustang 53/47, što čini Corvettu stabilnijom.

Koji od ova dva američka kabrioleta je pobjedio? Teško je reći.

Mustang košta $18.000 manje od Corvette i u njega mogu sjesti 4 osobe, ali Corvetta je brža i stabilnija.

Na kraju ljubitelji Forda neće kupiti Corvettu i suprotno, a kada kompanije izbace nove modele ta dva auta će se ponovo porediti.

XS
SM
MD
LG