Linkovi

U zadnjih pet godina Lexus RX-300 je postao Toyotino najprodavanije vozilo - 2003-10-17


U zadnjih pet godina, od kada je predstavljen, Lexus RX-300 je postao Toyotino najprodavanije vozilo, i pomogoa Lexusu da dospije na prvo mjesto medju luksuznim automobilima u Americi u posljednje tri godine. Novinar Glasa Amerike John Birchard izvještava da je Toyota promjenila taj popularni model.

Kaže se da je RX 300 stvorio tržište za luksuzne djipove bazirane na takozvanim SUV vozilima. U narednim godinama, druge kompanije su studirale Toyotin uspjeh i napravile svoje verzije skupih SUVa.

“Sada je dobro vrijeme za unapredjenje”, kažu iz Lexus-ove uprave. Mike Wells je podpredsjednik reklamnog odjela Lexusa.

”Mi moramo pratiti konkurenciju. Oni postaju bolji u potrošnji goriva i performancama. Znali smo da moramo dignuti standard sa novim RX-330.“

Novo auto je višestruko unapredjeno. Urednik magazina AutoWeek Roger Hart je bio iznenadjen vožnjom novog Lexusa: Ne bi trebalo biti toliko iznenadjenje, sobzirom da je riječ o Lexusu, ali uzimajući u obzir da ima pristojne performanse izvan ceste, što smo isprobali na brdima južne Kalifornije, ta kombinacija je priličito impresivna.

Lexus RX-330 nije jeftin. Startna cjena za bazni model je $35.000, a malo preko $36.000 za model sa pogonom na sva četri točka. Roger Hart kaže da se za te pare dobije dosta.

”Auto je luksuzno opremljeno, sa vrlo visokim tehnološkim riješenjima, kao što su farovi koji se okreću sa volanom da bi bolje osvjetlili cestu u krivinama.“

Uprkos činjenici da je novi RX-330 veći i teži od starog, Toyotini inžinjeri su u ovo auto stavili jaču mašinu tako da su performance novog Lexusa bolje, bez povećanja potrošnje goriva.

To je stvarna sposobnost Toyotinih inžinjera da mogu napraviti auto sa većom mašinom, koje je brže nego staro, i u isto vrijeme poboljšati potrošnju goriva, kaže Roger Hart.

Ovo sve dobijete iz auta koje je duže, šire, i više nego orginalno. Naši vozači su zaključili da se Lexus dobro drži na cesti, da je udoban i tih u vožnji, i da je u njemu izvanredno provesti vrijeme u saobraćaju, i prema Mikeu Wellsu mnogi vozači se sa tim slažu.

”Septembar je bio dobar mjesec za nas, kaže podpredsjednik reklamnog odjela Lexusa. Prodali smo 6.700 RX modela, a cilj je bio 5.100, tako da nas ovaj SUV iznenadjuje svaki mjesec.“

Kao da ovo nije dovoljno, Lexus kaže da će sljedeće godine predstaviti hybrid model RX-330. Luksuz i ekonomičnost u jednom vozilu. To je očito novi izazov za Detroit, odnosno za američku auto-industriju da odgovore na izazov japanskih proizvodjača.

XS
SM
MD
LG