Linkovi

Shrin Ebadi je itekako zaslužila Nobelovu nagradu za mir... - 2003-10-17


Shirin Ebadi, odvjetnica iz Irana dobitnica je ovogodišnje Nobelove nagrade za mir. Izabrali su je članovi odbora za dodjelu nagrade kojeg je imenovao Norveški parlament. Predsjednik odbora Ole Danbolt Mjoes rekao je da je nagrada gospođi Ebadi dodijeljenja zbog angažmana na promoviranju ljudskih prava u Iranu, posebno kada su u pitanju prava žena i djece:

Nadamo se da će ljudi u Iranu osjećati radost zbog toga što je, prvi put u povijesti, jednom državljaninu Irana dodijeljena Nobelova nagrada za mir. Nadamo se takođe da će ova nagrada biti snažan podsticaj za sve one koji se bore za ljudska prva i demokraciju u Iranu, u muslimanskom svijetu i svim drugim zemljama.

56-godišnja gospođa Shirin Ebadi diplomu pravnika stekla je na teheranskom univerzitetu gdje danas predaje kao profesor. 1974. godine izabrana je za jednu od prvih sudija-žena u Iranu. Bila je prisiljena napustiti tu dužnost kada su muslimanski ekstremistički klerici preuzeli vlast pet godina kasnije. Prema njihovom shvatanju žena ne bi prebalo da predsjedava sudom. Od tada se gospođa Ebadi bori za prava žena u Iranu. Prema njenim riječima ” Iran će biti pravna država jedino kada se zakon bude odnosio prema ženama jednako kao i prema muškarcima.“

Kao odvjetnica, gospođa Ebadi je zastupala mnoge osobe uhapšene zbog govora o nužnosti većih slododa u Iranu. Bila je u 2000. godini uhapšena i u zatvoru držana tri tjedna. Na, za javnost zatvorenom, sudskom procesu osuđena je na 15 mjeseci zatvora, ali je ta presuda u konačnici ukinuta. Na konferenciji za novinare nakon što je objavljeno da je dobitnica Nobelove nagrade za mir, gospođa Shirin Ebadi je pozvala vladu Irana da poštuje ljudska prava i na slobodu pusti političke zatvorenika. Istakla je tada da je uvijek naglašavala da je ”moguće biti musliman i u isto vrijeme imati ljudska prava.“ Glasnogovornik Bijele Kuće Scott McClellan rekao je da je Nobelova nagrada za mir odvjetnici Shirin Ebadi ”itekako zaslužena:“

Ona je bila neumorna, pretrpjela je brojne patnje klerikalnog režima, uključujući i zatvor, zbog promoviranja demokracije i ljudskih prava u njenoj zemlji.

A kao što je rekao predsjednik Sjedinjenih Država George W. Bush ”Amerikanci se raduju danu kada će postojati jedan slobodan Iran kao primjer tolerancije, prosperiteta i demokracije na Srednjem istoku i širom svijeta.”

XS
SM
MD
LG