Linkovi

Irak: Trinaest ubijenih u borbama koalicionih trupa i naoružanih pobornika lokalnog vjerskog vođe - 2003-10-17


Izvještava se o trinaest ubijenih u borbama koje su izbile imeđu koalicionih trupa i naoružanih pobornika lokalnog vjerskog vođe u iračkom, pretežito Shiitima neseljenom, svetom gradu Karbali. Američki vojni zvaničnici su saopćili da je poginulo troje američkih vojnika i dva iračka policajca, u borbama nakon što je patrola napadnuta.

Jedan od pobornika tog vjerskog vođe tvrdi da su koalicone snage započele bitku napadajući njegove tjelohranitelje i ubivši osam ljudi. S druge strane, u Bagdadu je jedan američki vojnih ubijen a dva ranjena nakon ekplozije bombe na putu.

Od vremena kada je predsjednik Bush objavio okončanje borbenih operacija 1. maja ove godine, do sada je od neprijateljske vatre poginulo više od 100 američkih vojnika.

Članovi Zastupničkog doma američkog Kongresa odobrili su paket u vrijednosti od 87 miliona dolara za pomoći Iraku i Afganistanu, što je zatražio predsjednik Bush. Članovi Zastupničkog doma su danas sa 303 glasa za naprema 125 autorizirali novčana sredstva u vojne svrhe i rekonstrukciju u ove dvije zemlje.

Očekuje se da i članovi Senata kasnije u toku dana odobre ovaj zakon. Ukoliko i Senat odobri ovaj zahtijev, dva doma će morati pregovarati o kompromisu oko detalja potrošnje novca, prije nego finalna verzija bude predočena predsjedniku Bushu.

XS
SM
MD
LG