Linkovi

Šta sve rade amerikanci dok voze? - 2003-10-17


Nadavna istraživanja obavljena u Sjedinjenim Državama otkrila su mnogo o navikama vozača. Ono što je privuklo najviše pažnje je otkriće da u principu svi vozači rade još nešto dok su za volanom.

Studija objavljena ovih dana od strane Američkog auto-moto saveza, ovdje poznatog po skraćenici od 3 A, kao Triple A, pokazala je da su amerikanci priličito zauzeti kada voze. Istraživači su postavili kamere u 70 vozila tokom tri sata kako bi utvrdili ponašanja vozača kada su za volanom svog automobila. Utvrdjeno je da svaki vozač skreće pažnju na nešto izvan vožnje, 90 posto njih na nešto izvan automobila, i svih 100 posto na nešto unutar vozila. Ovaj vozač autobusa sa visine svog sjedišta mnogo toga može da vidi.

Šminkanja, ljubakanja..., kaže on.

I mnogo više. 97 posto vozača se naginju i nastoje nešto dohvatiti. 91 posto njih se bavi radiom u kolima. 40 posto vozača nešto čita, ili pravi zabilješke dok vozi. 30 posto vozača koristi mobilne telefone.

Prije svega, vozači moraju shvatiti da skretanje pažnje na drugo dovodi do nesreća, kaže Robert Darbelnet - predsjednik AAA.

Triple A kaže da je četvrtina svih nesreća prouzrokovana skretanjem pažnje sa vožnje. Vozači koji koriste mobilne telefone se smatraju najopasnijim. Joe Simitina je član parlamenta Kalifornije.

”Procjenjuje se da na nacionalnom nivou gine dvije hiljade i 600 ljudi u saobraćajnim nesrećama povezanim sa korištenjem mobilnog telefona.“

Jedino savezna država New York zahtijeva slobodne ruke kada se koristi mobilni telefon tokom vožnje. Desetak drugih država imaju na snazi različite restrikcije na koruištenje mobilnih telefona tokom vožnje.

XS
SM
MD
LG