Linkovi

Tradicionalni veliki luksuzni automobili u SAD ubrzano isčezavaju - 2003-10-17


Tradicionalni veliki luksuzni automobili u Sjedinjenim Državama ubrzano isčezavaju. Kako za Glas Amerike izvještava John Birchard ukusi su se promjenili, pa tako i standardi prema kojima se cijene luksuzni automobili.

Generaciju ranije, Detroit je na utrku za vodeće mjesto u proizvodnji luksuznih automobila isključivo gledao kao na lokano nadmetanje izmedju Cadillaca i Lincolna, uz povremeno mješanje Chryslera.

Medjutim, danas i letimični pogled na tržište automobila otkriva sasvim drukčiju sliku, sa BMW-om, Lexusom i Mercedes-Benzom na vrhu.

Pomalo uhvaćeni na spavanju, General Motors i Ford, kao proizvodjači Cadillaca i Lincolna gledali su kako su Njemci i Japanci odradili svoju zadaću na tržištu, okrenuli se od prošlosti i predstavili novu kolekciju vozila koja je promjenila kupovne navike amerikanaca.

Sada se, sa zakašnjenjem, Detroit mjenja. Cadillac mijenja svoje stare DeVille i Seville modele, u korist manjeg, ogoljenog stila CTS sa unapredjenim evropskim držanjem i performansama. A, Lincolnovi LS modeli su slični u nastojanju da se dopadnu kupcima.

Lincol, kao Cadillac, i gotovo svaki drugi proizvodjač na svijetu su opstanak vidjeli u modelima SUV, koji se prodaju bolje od standardnih putničkih automobila sa četvero vrata.

Ali još uvijek je barem jedan od velikih klasičnih američkih luksuznih automobila u izložbenom salonu Lincolna. Riječ je o modelu Town Car, koji će možda biti zadnji te vrste na američkom tržištu, zbog čega smo sa njim nedavno proveli sedmicu dana, jednostavno kao podsjećanje na ono što su automobili u americi nekada bili.

Prije svega, on je velik. Dug je 18 stopa, ili preko 5,5 metara. Težak je dvije tone i u njemu ima dosta mjesta za pet odraslih osoba. Putnici u njemu naprosto plove ne osjećajući rupe na putu, ili pukotine na asfaltu. Jednostavno ste odvojeni od puta. I to je dugo godina bilo dobro, upravo ono što su bogati amerikanci željeli u luksuznim automobilima.

Ali, generacija amerkanaca rodjenih poslije Drugog svjetskog rata je odrasla vozeći Volkswagwenove i Toyotine automobile. Oni medju njima koji su uspjevali steći više novca prelazili su na BMW i Mercedes, što je sasvim drukčije vozačko iskustvo.

I, prodaja Lincolnovih i Cadillacovih automobila je počela da opada. Prodaja je opala do tačke na kojoj se Lincolnov model luksuznog Town Car Cartier L, čija je cijena, koju sugerira proizvodjač, 51 hiljada dolara, nedavno nudio uz popust od 7,5 hiljada dolara.

Ford je jednostavno kaže - Ukoliko se odlučite da kupite ovaj automobil dajem vam 7,5 hiljada dolara popusta. To je jednostavno zvuči kao očaj u auto-industriji.

Magazin Automotive News izvještava da se planira redizajniranje Lincoln Town Car modela 2006. godine, tako da bi se prema trenutnim kretanjima na tržišu vrlo lako moglo desiti da je on posljednji od američkih velikih luksuznih krstarica.

XS
SM
MD
LG