Linkovi

Majka Tereza se proglašava Blaženom - 2003-10-17


Majka Tereza, opatica koja je dobila Nobelovu nagradu za mir 1979, treba biti u nedjelju u Vatikanu proglašena Blaženom, što je posljednja stepenica na putu ka postajanju sveticom.

Na desetke opatica iz reda koji je osnovala Majka Tereza, Sestre Milosrdnice, skupile su se jutros na misu u crkvi Svetoga Ivana Lateranskog. Papa Ivan Pavao Drugi, čijih 25 godina papinstva katolici upravo proslavljaju, Majku Terezu će proglasiti blaženom tokom mise u nedjelju ujutro, na kojoj se očekuje mnoštvo hodočasnika iz cijeloga svijeta.

Na stotine Sestara Milosrdnica su iz mnogih zemalja takodjer došle u Rim kako bi prisustvovale beatifikaciji svoje osnivačice.

Majka Tereza je rodjena 27. augusta 1910. u Skopju, kao Albanka katoličke vjere, po imenu Agneza Gondža Bojadžiju. 1928 godine se zaredila, uzela ime Tereza i odmah bila poslana u Indiju, gdje je provela svoj cijeli život brinući se za bolesne, bijedne i siromašne, za leprozne, umiruće, siročad, i oboljele od AIDS-a.

Danas red Sestre Milosrdnice, koji je u Kalkuti osnovala, imaju ogranke u više od 50 gradova u Indiji, i u 30 drugih zemalja.

Primajući Nobelovu nagradu za mir 1979. godine, Majka Tereza je izmedju ostaloga kazala: Izabrala sam siromaštvo, kako bih bila sa siromašnim. Ipak, zahvalna sam što ste mi dali ovu nagradu, u ime gladnih, neobučenih, beskućnika, obogaljenih, slijepih, leproznih, u ime svih onih neželjenih, nevoljenih, za koje društvo ne mari, u ime svih ljudi koji su postali teret društvu i koje svako odbacuje.

Prošle je godine Papa Ivan Pavao drugi odobrio priznanje čuda koje je pripisano Majki Terezi - veliki tumor u stomaku Induskinje Monice Besra, nestao je bez liječnički utemeljnog objašnjenja, nakon što je medaljon sa slikom Majke Tereze, stavljen na stomak bolesnice, i to tačno na dan prve godišnjice Terezine smrti.

Na misi za beatifikaciju Majke Tereze bit će i Monica Besra, čija je tvrdnja o čudesnom ozdravljenju izazvala mnogo kontraverze i kritika iz svijeta znanosti; ipak, ništa nije omelo Papu Ivana Pavla da zajedno s Vatikanskim kardinalima i biskupima proglasi čudo, što je izmedju ostaloga vodilo i brzoj odluci o beatifikaciji opatice.

XS
SM
MD
LG