Linkovi

Smjenjeni u BiH, na listi za funkcije u Hrvatskoj? - 2003-10-17


Nadolazeći izbori u RH u BiH privlače sve veću pažnju, zbog mogućeg uticaja njihovih rezultata na stanje u BiH. Kako sada stoje stvari, HDZ BiH će, iako još nije donesena zvanična odluka, na izborima podržati najjaču opzicionu stranku u Hrvatskoj, HDZ RH i pozvaće veliki broj glasača, koji u BiH imaju pravo glasa na izborima u susjednoj zemlji, da glasaju za ovu stranku. To je za Glas Amerike potvrdio portparol HDZ BiH, Miroslav Pavlović.

Prema nekim procjenaa, na prošlim izborima u Hrvatskoj, oko 120 hiljada glasača u BiH izašlo je na glasanje. Iako još nema informacija iz hrvatske Izborne komisije, u svakom slučaju činjenica je da veliki broj glasača u BiH ima pravo glasa na izborima u Hrvatskoj, u sklopu tzv. Liste za dijasporu.

Oni u Saboru Republike Hrvatske, koji može imati i do 160 zastupnika, mogu dati i do 12 mandata i time prilično uticati na odnos snaga, što opet može imati značajan uticaj na stanje u BiH. Tako izbori u susjednoj zemlji privlače sve veću pažnju bh. javnosti.

Nakon nezvaničnih informacija da će najjača hrvatska stranka u BiH, HDZ Bosne i Hercegovine, pozvati birače koji imaju pravo glasa na izborima u Hrvatskoj, da daju svoj glas HDZ-u Hrvatske, portparol bh. HDZ-a, Miroslav Pavlović za Glas Amerike kaže da Predsjedništvo HDZ BiH još nije o svemu do kraja raspravljalo, ali...

«Držim, iako je dobro uopće prejudicirati stvari, da će po logici stvari, HDZ BiH onim biračima koji imaju pravo glasa u BiH, dati naputak da iziđu prije svega na izbore.»

Gospodin Pavlović dodaje da će Predsjedništvo članovima i simpatizerima, HDZ BiH...

«Vjerojatno preporučiti da svoj glas daju HDZ RH, što mi se čini logičnim.»

Nezvanično se saznaje kako HDZ BiH od svoje sestrinske stranke u Hrvatskoj traži da na tzv. Listu za dijasporu stavi bivše visoke funkcionere bh. HDZ-a, koje je smjenio visoki predstavnik zbog aktivnosti oko Hrvatske samopurave.

Portparol HDZ BiH, Miroslav Pavlović kaže kako ova stranka u svakom slučaju želi da budu rehabilitovani njeni bivši zvaničnici, koji su izgubili mogućnost da se bave političkim i javnim životom.

«HDZ još nije raspravljala o eventualnim imenima koja bi se našla na listama za dijasporu HDZ-a RH», kaže gospodin Pavlović i dodaje:

«Svakako da smo zainteresirani, jer držimo kako će za ovu listu jedan veliki broj građana iz BiH glasovati i po toj logici smatramo da bi bilo za očekivati da Predsjedništvo HDZ RH uvaži takav realitet i da se tamo nađu ljudi koji su najbolje involvirani u probleme one populacije, koja će s prostora BiH glasovati za Sabor RH.»

Prema procjenama, izbori u RH, mogli bi se održati u drugoj polovini novembra ove godine.

XS
SM
MD
LG