Linkovi

Mahatir Mohamad: Jevreji preko zastupnika vladaju svijetom - 2003-10-16


Malezijski premijer Mahatir Mohamad je danas pozvao 1.3 milijarde Muslimana u svijetu da se ujedine protiv nekoliko miliona Jevreja koji, kako je naveo, preko zastupnika vladaju svijetom. On je napao, kako je to opisao, jevrejsku dominaciju svijetom i kritizirao nesposobnost muslimanskih zemalja da adekvatno na to odgovore.

Evropljani su ubili šest od 12 miliona Jevreja, ali danas jevreji preko zastupnika vladaju svijetom--oni imaju druge koji se bore i umiru za njih. 1.3 milijarde muslimana ne mogu biti pobijeđeni od strane nekoliko miliona Jevreja. Mora postojati neki način, rekao je malezijski premijer.

U jednom od svojih posljednjih govora u funkciji malezijskog lidera, prije nego ode u mirovinu 31 oktobra nakon 22 godine na vlasti, on je predložio novu taktiku, a ne samo nasilnu pobunu protiv neprijatelja, pozvavši na strateško povlačenje i procjenu koja bi dovela do konačne pobjede. Malezija,inače umjerena, većinski muslimanska zemlja u jugoistočnoj Aziji je dugo kritičar izraelske okupacije palestinskih teritorija i američke politike na srednjem istoku.

U svom govoru, indonežanska predsjednica Megawati Sukarnoputri je pozvala na reforme, rekavši da su nedavni teroristički napadi izmijenili opće shvatanje islama.

Povećane napetosti između Palestine i Izraela i unilateralni napadi na Irak su doveli do povećane zabrinutosti za pogoršanje situacije u regionu. U međuvremenu brojni nehumani činovi terorizma ne samo da su doveli do gubitka ljudskih života i imovine, već su i stvorili pogrešno shvatanje islama.

Samit, koji se održava svake tri godine, je prvi nakon terorističkih napada 2001 koji su redefinirali globalnu politiku i održava se u vrijeme kada mnogi muslimani, čak i američki saveznici, osjećaju da je kampanja protiv terora postala rat protiv njih.

XS
SM
MD
LG