Linkovi

Razdvojeni blizanci opstanak duguju ljekarima, ali i tehnologiji - 2003-10-16


Ljekari u Dalasu, u saveznoj američkoj državi Texas razdvojili su prije dva dana dvogodišnje egipatske blizance spojene glavama. Njihovo zdravsteno stanje brižno prate ljekari ove teksaške bolnice, ali isto toliko pažnje izaziva i sama sofisticirana tehnologija razdvajanja sijamskih blizanaca, pogotovo ako su spejeni glavama.

U Dječijem medicinskom centru u Dalasu, dvoje egipatske djece svoj opstanak duguju ne samo ogromnom ljekarskom timu ove bolnice, već i uznapredovanoj medicinskoj tehnologiji koja je ovu operaciju učinila mogućom.

Mislim da je bilo nemoguće izvesti ovu operaciju bez intenzivnog planiranja, kaže glavni hirurg Keneth Shapiro.

Tim ljekara se prvo upoznao sa načinom na koji su dva dječaka spojena u predjelu glava. Uz pomoć aparata koji je načinio trodimenzionalne snimke glava, ljekari su izradili plan kako da odvoje krvne sudove koji su povezani sa mozgovima dječaka.

Za mene, ovakav način planiranja operacije uz ovake vrste informacija je nezamjenjiv, i ovo je, možemo reći, promijenilo standarde vršenja ovih vrsta operacija, kaže hirurg Ken Sayler.

Kompanija iz San Antonia je dizajnirala specijani rotirajući operativni krevet koji se rastavlja u trenutku kada se nakon operacije dječaci odvoje, što je itekako pomoglo u maratonskoj operaciji. Izgleda da kombinacija tehnologije i iskustva dvojici dječaka daje šansu za normalan život.

XS
SM
MD
LG