Linkovi

Ako pružate utočište teroristima, ako ih podržavate, ili hranite vi ste krivi koliko i teroristi - 2003-10-16


Teroristički napadi 11. septembra 2001. godine izazvali su duboku žalost među Amerikancima, ali i njihovu odlučnu akciju. ”Mi smo tog dana dali obećanje - rekao je predsjednik Sjedinjenih Država George W. Bush - i mi ćemo ga održati. Mi ćemo krivce privesti pravdi, mi ćemo stupiti u borbu sa neprijateljem.“

Počinjući rat u Afganistanu Sjedinjene Države su poslale ”poruku razumljivu cijelom svijetu” - istakao je tada gospodin Bush i dodao: Ako pružate utočište teroristima, ako ih podržavate, ako hranite teroriste vi ste krivi upravo koliko i teroristi. Talebani su uvidjeli šta to znači. Zahvaljujući našoj sjajnoj vojsci Afganistan nije više siguran prostor za teroriste.

Sjedinjene Države bore se protiv terorizma na mnogim frontovima. Sada je, po ocjeni američkog predsjednika, Irak centralno poprište: Oni koji još uvijek podržavaju Saddama Husseina i strani teroristi očajnički pokušavaju da miniraju napredak u Iraku i da bace zemlju u haos. Teroristi u Iraku vjeruju da će napadima na nedužne ljude oslabiti našu odlučnost. Oni vjeruju da će Sjedinjene države odustati od izazova. I griješe. Amerikanci nisu vrsta ljudi koji se povlače.

Na kraju Drugog svjetskog rata - rekao je predsjednik Bush - Sjedinjene Države “nisu okrenule leđa Njemačkoj i Japanu.”

Mi smo pomogli tim zemljama da postanu jake i dolične, demokratske zajednice koje neće više ratovati sa Amerikom. I to je danas naša misija u Iraku. Gradimo i obnavljamo škole. Mnogi učenici se u njih vraćaju. Ponovo otvaramo bolnice. Na hiljade djece se vakcinira. Snabdjevanje Iračana strujom i vodom je takođe obnovljeno, rekao je predsjendik Bush.

Sjedinjene Države ”obezbjeđuju tu pomoć ne samo zato što mi imamo dobro srce - rekao je dospodin Bush - već i zato što imamo jasnu viziju. Stabilan i Irak pun nade neće više biti plodno tlo za teror, tiraniju, agresiju.... Naše djelovanje u Iraku je od izuzetne važnosti za našu vlastitu sigurnost .... I nema te bande ubica ili gangstera koji će nas zaustaviti ili uzdrmati volju Amerike“ - takođe je rekao američki predsjednik.

XS
SM
MD
LG