Linkovi

Carl Bildt: Sve dok je makar i jedno ključno pitanje otvoreno, većina ostalih pitanja se, takodje, otvaraju! - 2003-10-16


"Balkanski ratovi su, prvo doveli u pitanje, a zatim i promijenili medjunarodni poredak", uvjerenje je Carla Bildta, nekadašnjeg izaslanika medjunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu, izrečeno sa govornice konferencije o ulozi NATO u smirivanju kriznih žarišta i konflikata, održane danas u Briselu. Na istom skupu, ministar odbrane SCG, Boris Tadić tvrdi da će biti dobrodošla svaka pomoć njegovoj državi u hvatanju Ratka Mladića.

Prema Bildtu, trebaće još neko vrijeme prije nego se počne pisati istorija o "veoma zahtjevnom" jugistočnom dijelu Europe. Medjutim, već sada je moguće, bez prevelike opasnosti od greške, zauzeti veoma kritičan stav o tome kako je medjunarodna zajednica reagirala na balkansku krizu.

"Dovoljno je prisjetiti se zbivanja u Bosni i Hercegovini. Nismo uspjeli vidjeti da se priprema rat. Nismo ga uspjeli spriječiti. Kada smo konačno vidjeli da rat dolazi, čak smo učestvovali u njegovom iniciranju", rekao je Carl Bildt na konnferenciji o prevenciji kriza u Bruxellesu.

Oštro kritizirajući nepostojanje jedne volje i nauma da se rat zaustavi, on je ustvrdio da su svjetskim emisarima "bile važnije medjunarodne karijere nego realistični mirovni planovi". "To ne možemo nazvati herojskom pričom današnjice", uvjeren je Bildt.

Prema mišljenju nekadašnjeg izaslanika medjunarodne zajednice u BiH, još nije došao kraj "istorije" na jugoistoku Europe:" Sve dok je makar i jedno ključno pitanje otvoreno, većina ostalih pitanja se , takodje, otvaraju". On upozorava da, sve dok je stvaran rizik od jačanja snaga dezintegracije, postoji realna opasnost od nastavka balkanizacije, koja, po njemu, ne pokazuje jasne znakove vlastitog završetka.

Na istom skupu je ministar odbrane SCG, Boris tadić izjavio da je njegova zemlja već dosta učinila na hvatanju i predaji Hagu više optuženih lica.

"Čvrsti smo u odluci da ispunimo i sve neispunjene obaveze prema Sudu za ratne zločine, i otvoreni za svaku pomoć naših prijatelja po ovom pitanju, primjerice u slučaju generala Mladića", rekao je ministar Tadić.

Uz nadu da su konačno prošla vremena kada je Balkan bio dio problema, a došlo doba da bude dio rješenja, Tadić traži od euro-atlantske zajednice da ne zaboravi na region, da ga ne ostavi bez stalne podrške, sve dok se ne okonča proces gradnje demokratskih institucija, i ne uspostavi vladavina zakona. Za svoju zemlju on vidi udio u "zajedničkom pristupu" borbi protiv ilegalne trgovine oružjem, krijumčarenja ljudima i drogom i protiv drugih formi organiziranog kriminala.

"Zbog toga smo veoma zabrinuti činjenicom da se naša integracija u Partnerstvo za mir neće desiti u skoroj budućnosti", kaže Tadić, uz upozorenje da odlaganje prijema zemlje u program Partnerstva predstavlja rizik kojem su izložene sve do sada provedene reforme u Srbiji i Crnoj Gori.

XS
SM
MD
LG