Linkovi

Condoleezza Rice o Iraku - 2003-10-14


Saddam je izvršio invazije na dvije zemlje, Kuwait i Iran, te koristio hemijsko oružje protiv vlastitog naroda i Irana. I nikada, kako reče Condoleeza Rice, savjetnica za nacionalnu sigurnost Sjedinjenih država, nije bilo dokaza da ”se Sadamov režim razoružao i da postupa po zahtjevima inspektora za naoružanje Ujedinjenih naroda.

RICE: Mi imamo tvrde dokaze o činjenicama u koje niko nikad ne bi trebalo da sumnja. Sve do kraja, Saddam Hussein je irački narod držao pod pritiskom i torturom. Sve do kraja, Saddam Hussein je obmanjivao Vijeće sigurnosti. I sve do kraja, a tu ne bi trebalo biti greške, režim Saddam Hussein gajio ambicije o prijetnji svijetu oružjima za masovna uništavanja i skrivao vlastite programe razvoja zabranjenog oružja.

U izvještaju koji je pripremila grupa za istraživanja u Iraku, predvođena predstavnicima Sjedinjenih država, dokumentirano je postojanje programa razvoja oružja i opreme koje je Saddam Hussein skrivao od Ujedinjenih naroda. Sjedinjene države su pronašle na desetine programa vezanih za oružja za masovna razaranja i veliku količinu opreme skrivene od inspektora Ujedinjenih naroda tokom njihovih pregleda koji su ponovo počeli krajem 2002. godine. Saznanja o tim dobro promišljenim naporima izašla su na vidjelo tokom priznanja iračkih naučnika i iračkih zvaničnika. Dokazi o tome, kaže gospođa Rice, pojavljivaće se i dalje:

RICE: Riječ je o novim istraživanja o biološkim oružjima i biloškim agensima koji su upotrebljivi u ratne svrhe. Tajni pokušaji od kraja 1999. i u 2002. godini zasnovani na tehnologiji dobijenoj od režima Sjeverne Koreje bili su vezani za balističke rekete dometa hiljadu i 300 kilometara.

Vjerovati Saddamu Husseinu nije bila opcija. Koalicija koju su predvodile i predvode Sjedinjene države skinula ga je sa vlasti. Iračka poljima smrti i sama umiru, a sada kada nema Saddama Husseina nikada više neće biti ponovno upotrebljeno oružja za masovno uništavanje. I podrška koju je Saddamov režim pružao terorizmu - je okončana.

XS
SM
MD
LG