Linkovi

Dvogled sa digitalnom kamerom - 2003-10-14


Posmatrači ptica, zaljubljenici sporta i svjetski špijuni ne bi bili ono što jesu bez korištenja dvogleda. Nova vrsta dvogleda pod imenom Capture View ima ugrađenu digitalnu kameru tako da korisnici mogu načiniti fotografije predmeta u daljini, kao na primjer tropskih ptica, poznatih sportaša ili dvostrukih špijuna. Južno od San Franciska, nedaleko od pretrpanih magistrala, gradilišta i objekata za preradu smeća leži utočište za ptice. Tu je smješten opservatorij za promatranje ptica koje žive u zaljevu San Franciska. Vodič Brian Dias, je odličan poznavalac različitih vrsta ptica, ali i stručnjak za njihovo promatranje izbliza, može se reći skoro iz ptičije perspektive.

Dias: Ovaj dvogled koji sada koristim je snažan, ali je sliku teško održati mirnom.

Danas, on po prvi put istražuje jednu novu vrstu dvogleda, pod imenom Capture View, kojeg je proizvela kompanija Meade. Treće oko pripada digitalnoj kameri koja će uslikati upravo ono što se može vidjeti kroz dvogled.

Dias: Fotografisati ono što vidite je odlična ideja i prilikom promatranja ptica i prilikom rada na terenu.

Kod ovog dvogleda se koristi i kartica sa memorijom na koju se smještaju fotografije koje načini kamera, te je interesantno da se uz pomoć dvogleda mogu snimati i kratki filmovi. Međutim, ove fotografije nikada neće osvojiti neku nagradu, jer su neke od fotografija izblijedile ili su van fokusa ili kamera ne bilježi akciju kakvom je vi vidite. Međutim, Brian Dias je bio impresioniran kvalitetom optičkih stakala.

Dias: Dvogled je jako dobar u smislu jasnoće slike, boja i dubine percepcije.

Jedan ovakav dvogled košta oko 200 američkih dolara.

Dias: Za one kojima je hobi promatranje ptica i koji žele da zabilježe ono što su vidjeli i prenesu na kompjuter i kasnije se podsjete gdje su bili, ovaj dvogled je odličan.

Premda promatranje ptica zahtijeva strpljenje, dvogled kompanije Meade je kako se čini sasvim dobro prošao na prvoj provjeri.

XS
SM
MD
LG