Linkovi

Kaktus Saguaro - simbol američkog jugozapada - 2003-10-14


Saguaro kaktus je jedna od najznamenitijih biljaka na planeti Zemlji. Mnogi ga opisuju kao monarha pustinje Sonora , te na njega gledaju kao na zaštitni znak američkog jugozapada. Dobro došli u drugi svijet: zemlju gdje vlada besćutna vrućina, zapanjujuća ljepota, egzotične biljke, životinje koje su se navikle na najekstremnije uslove života na planeti. Međutim, nad svima njima dominira kaktus saguaro, simbol zapada i najveći kaktus u Sjedinjenim Američkim Državama.Ovo je pustinja Sonora i Nacionalni park Saguaro. Chip Littlefield radi kao čuvar parka.

Littlefield: Nacionalni park Saguaro je američki predsjendik John F.Kennedy 1961. godine proglasio nacionalnim blagom. Općenito, mislim da je krajnja namjera bila sačuvati jedinstvenu poziciju kaktusa Saugaro. 1994. godine ovaj park i dobiva naziv Saguaro.

Park je i zvanično oformljen sa namjerom da se zaštiti upravo ovaj kaktus. Oni se u pustinji rasprostiru u dvije oblasti, i to prema gradu Tusconu (Tusonu) u Arizoni i planinama Rincon prema istoku i prema zapadu, u pravcu planinskog lanca Tuscon. Ove čudnovate biljke uspijevaju pretežito na južnim obroncima pustinje , gdje rijetke kiše uslovljavaju stvaranje staništa koja se nazivaju bahada. Ovaj kaktus raste sporo, možda nešto više od pola centimetra tokom prve godine života. Nakon 15 godina jedva dostiže visinu od 12 centimetara. Nakon toga on počinje cvjetati i rađati plodove, te u roku od trideset do pedeset godina može dostići visinu od 84 centimetra.

Littlefiled: Općenito govoreći većina sagara će se smatrati odraslim kada budu stari između 150 do 200 godina. Oni moraju preći 75-u kako bi im počele rasti ruke.-kaže Chip Littlefield , čuvar parka.

Saguaro koji živi više od 150 godina može dostići visinu od 6 metara i težiti do osam tona.On predstavlja centar života u pustinji, jer njegovi cvjetovi i plodovi predstavlajju izvor nektara za različite ptice. I ljudi žive na ovom području skoro osam hiljada godina, te su pokazatelji o njihovoj prisutnosti vidljivi svuda. Za potomke plemena Tohono O Odham, pustinja je još uvijek njihov dom, dok saugaro mnogo znači ovim domorocima. Oni Novu godinu započinju u junu mjesecu kada Saguaro nudi obilje plodova.

Preston : Ponekad vidite siluete ovih kaktusa, izgledaju kao ljudi. Oni nas podsjećaju na naše pretke koji leže pod zemljom, te se oni vraćaju u obliku saugaro kaktusa i podsjećaju nas da trebamo izražavati naše poštovanje- kaže vodič Daniel Preston.Saugaro je značajan za ovaj narod i njihovu kulturu, jer podržava stanovnike pustinje i daje svoj jedinstven izgled legendama i pejsažima američkog zapada.

XS
SM
MD
LG