Linkovi

Letrozol - novost u lječenju raka dojke - 2003-10-13


U oblasti medicine naučnici su pronašli novi lijek koji dramatično smanjuje izglede za ponovno javljanje raka dojke. Rezultati istraživanja na preko 5 hiljada žena u Sjedinjenim Državama, Kanadi i Evropi su bili toliko dobri da je samo istraživanje prekinuto ranije nego je planirano. Medicinski časopis New England je objavio prve rezultate tog istraživanja na svojoj web stranici.

Nakon što rak dojke bude odstranjen hirurškim putem, većina pacijentica uzimaju Tamoxifen, lijek koji spriječava ponovnu pojavu te opake bolesti. Medjutim, prema najnovijem medicinskom objašnjenju, Tamoxifen djeluje svega pet godina nakon čega tumor na njega postaje otporan.

Dr. Clifford Huddis je specijalista za rak. ”Rak dojke se može vratiti ubrzo nakon dijagnoze, ili godinama kasnije.“

Na kliničkom istraživanju, ustanovljeno je da se kod žena nakon menopauze, kojima je propisan drugi lijek, Letrozol, izgled da ponovo ne dobiju rak povećao za polovinu u odnosu na žene kojima je davan tek lijek za smirenje.

Doktor James Ingle. ”To su bili izvanredni rezultati. Korist od Letrozola je bila daleko veća, mnogo veća nego što smo predvidjali kada je istraživanje odpočelo 1997. godine.“

Rezultati su bili tako impresivni da je istraživanje prekinuto prije nego je planirano kako bi više žena moglo početi uzimati letrozol. Lijek djeluje tako što dramatično smanjuje nivo estrogena, hormona koji podhranjuje većinu oboljena raka dojke.

Nuspojave lijeka uključuju valove vrućine, artritis, istanjivanje kostiju, ali liječnici očekuju da Letrozol izuzetno poboljša šanse za život hiljada žena.

XS
SM
MD
LG