Linkovi

Predsjednik RS izrazio rezerve prema reformi radio-televizije u BiH - 2003-10-13


Predsjednik Republike Srpske, Dragan Čavić izrazio je danas u Banjaluci tokom sastanka sa šefom misije Evropske komisije u B i H, Majklom Hemfrizom, određene rezerve prema reformi radio televizijskog sistema u Bosni i Hercegovini.

Načela na kojima treba da se temelji reforma javnog radio televizijskog sistema su prihvatljiva ali postoje i određene rezerve prema dijelovima pojedinih tekstova predloženih nacrta zakona koji se nalaze u entitetima n raspravi. Izjavio je ovo danas u Banjaluci, nakon sastanka sa šefom misije Evropske komisije u B i H Majklom Hemfrizom, predsjednik Republike Srpske, Dragan Čavić.

»Lično smatram da je uloga CRA u aspektima kako je predviđeno ovim rješenjima prenaglašena i neprimjerena praksi koja postoji u mnogim evropskim zemljama i da u tom smislu treba računati s tim da Republika Srpska i njeni predstavnici imaju ozbiljne rezerve na ta rješenja ali da, istovremeno, ne znači da Republika Srpka nije spemna da o ovim pitanjima razgovara na kompetentan, argumentovan način uz primjenu principa i standarda koji postoje u mnogim evropskim zemljama.« Šef misije Evropske komisije u B i H, Majkl Hemfriz je naglasio da je neophodno potpuno konstituisanje javnog radio televizijskog sistema poput sistema u drugi evropskim zemljama. »To ne znači da bi ostali emiteri izgubili individualne, kulturne ili regonalne raznolikosti«, istakao je Hemfriz. On je takođe naglasio da je u Bosni i Hercegovini neophodno izmijeniti zakon o javnim nabavkama kako bi se spriječile odeđene zloupotrebe.

»Evropska Unija pruža snažnu podršku svim vladama u Bosni i Hercegovini da dođu do konciznog zakona o javnim nabavkama koji bi se primjenjivao širom zemlje i omogućio transparentnost javnih nabavki,« istakao je Majkl Hemfriz.

Šef misije Evropske komisije izrazio je danas očekivanja da će zvaničnici iz oba entiteta ispuniti određene zahtjeve kako bi se mogao otvoriti proces pridruživanja Bosne i Hercegovine Evropskoj Uniji u skorijoj budućnosti, ne precizirajući, kada bi se to, zaista, moglo i desiti.

XS
SM
MD
LG