Linkovi

Neslaganja oko sastava kosovske delegacije - 2003-10-13


Neslaganja oko sastava kosovske delegacije prijete za sutra zakazanim prvim poslijeratnim razgovorima između srbijanskih zvaničnika i lidera etničkih Albanaca.

U izvješćima iz Beograda se kaže da srbijansko vodjstvo ponovno razmatra svoje učešće u razgovorima, nakon što je administrator UN-a za Kosovo Harri Holkeri imenovao delegaciju lidera kosovskih Albanaca.

Gospodin Holkeri je rekao da će predsjednik Kosova, Ibrahim Rugova i predsjednik Skupštine Nexhat Daci predstavljati Albance na razgovorima u Beču. On je rekao da se, zbog nejedinstva medju političkim strankama etničkih Albanaca toj delegaciji neće priključiti i predstavnici vlade te pokrajine.

Gospodin Holkeri je to izjavio dok je delagacija kretala na put za Beč. Jučer je predsjednik Vlade Kosova, Bajram Rexhepi rekao da neće doći na te razgovore, koje sponzoriraju Ujedinjeni narodi, jer vjeruje da su oni preuranjeni.

Poslanici u Skupštini Kosova su prošle sedmice odbili da raspravljaju o sastavu delegacije za te razgovore. Gospodin Rexhepi je rekao da je do zvaničnika Kosova, a ne UN-a da odluče kada takav susret treba biti održan i sa kavim sadržajem razgovora.

Na sastanku u Beču trebalo bi da se razgovara o prevozu, energiji i povratku izbjeglica. Zvanični UN-a kažu da se neće razgovarati o osjetljivom pitanju konačnog statusa Kosova.

XS
SM
MD
LG