Linkovi

Zlatna zvijezda za film Gori vatra - 2003-10-10


Pjer Žalica je dobitnik nagrade Zlatna zvijezda za najbolji igrani film prikazan na Trećem medjunarodnom filmskom festivalu u Marakešu, a Bogdan Diklić je dobitnik nagrade za najbolju mušku ulogu. Tim povodom gospodin Žalica je u razgovoru sa Mirelom Bruk, za Glas Amerike rekao:

P. ŽALICA: Ja nisam bio u Marakešu, kada se to desilo, jer sam bio u Zagrebu, sobzirom da se film u isto vrijeme prikazuje na više festivala. Malo sam izgubljen u vremenu i prostoru, jer me u svrhu promocije filma, transportuju kao kofer. Kada sam vidio o čemu se radi bio sam priličito iznenadjen, pogotovo kada sam vidio ko je u žiriju i ko je predsjednik žirija. I kada me Danis Tanović nazvao bio sam obradovan.

VOA: Vašim filmom je otvoren, a biće i zatvoren Zagrebački filmski festival, i to je veliki uspjeh.

P. ŽALICA: Da, nije trebao biti i zatvoren, ali sobzirom da je film dobro primljen onda će Zagrebački festival mojim filmom biti i zatvoren. To je za nas specifično važno u Sarajevu, ta regionalna rekacija. Zbog toga što je to naše potencijalno tržište, koje je, iz razloga koje svi dobro znamo, potrgano, gotovo izgubljeno, a koje će sigurno olakšati i onako tegoban proces pravljenja i distribucije filmova kod nas. Naravno, da se može dogadjati da BiH film ima i neku svjetsku distribuciju, i ja sam sretan što je moj film taj primjer, medjutim, to ne mora biti slučaj. Zbog toga, mislim da je vrlo važno da imamo što veće tržište koje će biti primarno filmsko tržište za filmove koje mi napravimo.

Tako da sada Sarajevo film festival koji ima tu regionalnu orjentaciju, koji ima ideju da stvori potencijalno zajedničko filmsko tržište od nekih 70-setak miliona ljudi u regiji, pa i svi ovi drugi regionalni festivali, kao što su Zagreb, Novi Sad, Pula, Motovun su vrlo bitni un razvijanju te ideje. Zato je nama, a i zbog nekih mnogo suštinskijih razloga, bilo vrlo bitno kako će reagirati publika u Zagrebu. Ja sam, čini mi se, jednako uzbudjen zbog pozitivnih reakcija iz Marakeša, kao i iz Zagreba.

XS
SM
MD
LG