Linkovi

Kolumbov Dan - američki praznik - 2003-10-10


10 oktobar je praznik u Sjedinjenim Državama - Kolumbov Dan, koji se obilježava drugog ponedjeljka u oktobru mjesecu.

Praznik je posvećen dolasku Christophera Columbusa u Ameriku, 1492. godine, mada je zemlja dobila ime po drugom moreplovcu. Christopher Columbus je u Novi Svijet dolazio tri puta, ali nikada nije shvatio da je izvan Azije i stalno je mislio da je našao Indiju, pa je za to njegove stanovnike nazvao Indijancima.

Njegovo putovanje je, medjutim, bilo izuzetno važno jer je to područje otvorilo i za druge. Tako je italijanski moreplovac-istraživač, Amerigo Vespucci obavio svoje putovanje u područje koje je danas poznato kao Južna Amerika, dajući imena dijelovima te za evropljane tek otkrivene zemlje. Amerigo Vespucci je znatno unaprijedio navigaciju tokom svog putovanja.

Nekoliko godina kasnije Amerigo Vespucci je krenuo na drugo putovanje. Tada je otkrio da nije u Indiji nego na odvojenom kontinentu. On je to ptvrdio ploveći obalom Južne Amerike na jug koliko je mogao. O tome je Vespucci pisao, opisujući ljude koje je tamo zatekao i način njihovog života. Njegova pisma su objavljena na mnogim jezicima i čitana širom Evrope.

Kako je, medjutim, došlo do toga da novotkrivene zemlje dobiju ime Amerika?

1507.godine njemački kartograf Martin Waldseemuller je izradio kartu za zemljom koju je nazvao Amerika. To je ime on dao po istraživaču Amerigu Vespucciu. Svoje karte je kartograf Waldseemuller prodao širom Evrope i ljudi su počeli koristiti ime Amerika za novotkrivenu zemlju. Kasnije je isto ime korišteno i za područje otkriveno sjevernije, danas poznato ka Sjeverna Amerika. Posljednju poznatu orginalnu kopiju te karte njemačkog kartografa nedavno je odkupila Kongresna biblioteka u Washingtonu.

I dan danas neki experti tvrde da bi novootkrivene zemlje trebale da se zovu po Christopheru Columbusu, dok drugi smatraju da je sasvim ispravno da budu imenovane u čast Amerigo Vespuccia, koji je prvi shvatio da je otkrio Novi Svijet.

Možda je kompromis pronadjen u tome što amerikanci svoj nacionalni praznik posvećuju Christopheru Columbusu, a ne Amerigu Vespucciu.

XS
SM
MD
LG