Linkovi

Shirin Ebadi: Dobitnica Nobelove nagrade za mir - 2003-10-10


Norveški Nobelov komitet, koji dodjeljuje ovu nagradu, je pohvalio gospođu Ebadi, koja je bila prva žena sutkinja u Iranu prije nego je islamska revolucija primorala da siđe s položaja, zbog rada koji se fokusira na prava žena i djece. Gospođa Ebadi, koju je Norveški javni radio kontaktirao u Parizu, je izjavila da se nada da će nagrada pomoći promoviranju ljudskih prava i demokracije u njenoj zemlji. Nobelov komitet je u svom saopćenju naglasio da se nada da će nagrada gospođe Ebadi ubrzati proces demokratizacije u Iranu i inspirirati sve one koji se bore za ljudksa prava u toj zemlji i u muslimanskom svijetu uopće.

Shirin Ebadi je nakon islamske revolucije 1979 bila primorana sići s te pozicije i sada radi kao advokat i profesor na teheranskom univerzitetu. 56-godišnja dobitnica Nobelove nagrade za mir je dobro poznata u Iranu zbog odbrane političkih zatvorenika, a bila je advokat i u nekoliko kontroverznih slučajeva. Kao rezultat, i sama je više puta bila zatvarana. Gospođa Ebadi je autor nekoliko knjiga i članaka o ljudskim pravima. Poznata je kao posvećeni zagovornik za prava žena, djece i izbjeglica. Ona je također osnivač i čelnik Udruženja za podršku prava djece u Iranu.

Dodjela Nobelove nagrade za mir gospođi Ebadi je u neku ruku došla kao iznenađenje. Papa Ivan Pavao Drugi i češki predsejdnik Vaclav Havel su prije današnje objave imena dobitnika u Oslu spominjani kao najveći favoriti za nagradu vrijednu 1,3 miliona dolara.

Grupe za zaštitu ljudskih prava, svjetski lideri i bivši dobitnici Nobelovih nagrada su pozdravili dodjelu ovogodišnje nagrade Shirin Ebadi. Bivši američki predjsednik Jimmy Carter, koji je tu nagradu dobio prošle godine je rekao da gospođa Ebadi dokazuje da jedna osoba,koja se drži principa, može pozitivno utjecati na živote mnogih. Češki predjsednik Vaclav Havel je čestitao dobitnici, a grupa Amnesty Internationl u Londonu je saopćila da nagrada dolazi u trenutku kada su principi ljudskih prava sve više izloženi prijetnji. U Iranu međutim, zvaničnici vlade predsjednika Mohameda Khatamija su prvo pozdravili izbor gospođe Ebadi, ali su to ubrzo nakon toga povukli, rekavši da će zvanična reakcija stići nešto kasnije. Državna agencija IRNA je ankon toga samo prinijela vijest, bez komentara ili spominjanja rada Shirin Ebadi.

XS
SM
MD
LG