Linkovi

C. Bond: Vjerujemo da se Radovan Karadžić nalazi u Republici Srpskoj - 2003-10-09


Američki ambasador u Bosni i Hercegovini, Clifford Bond izjavio je danas Banjaluci da do sada nije bilo dokaza da su zvaničnici Republike Srpske sarađivali u pogledu hapšenja haškog optuženika Radovana Karadžića.

Vjerujemo da se Radovan Karadžić nalazi u Republici Srpskoj a kada bi imali informacije o tačnoj lokaciji njegovog boravka pripadnici SFOR-a bi ga, u sklopu svog međunarodnog mandata i uhapsili.

Izjavio je ovo danas u Banjaluci, nakon sastanka sa premijerom Republike Srpske, Draganom Mikerevićem, američki ambasador u Bosni i Hercegovini, Clifford Bond. On je naglasio da su predstavnici međunarodne zajednice spremni sarađivati sa vlastima u Republici Srpskoj na razmjeni informacija u vezi sa hapšenjem Radovana Karadžića.

»Nismo imali dokaza da su zvaničnici Republike Srpske do sada bili spremni sarađivati na njegovom hapšenju« naglasio je ambasador Bond precizirajući da se to odnosi i na vojne krugove kao i druge organizacije.

Premijer Republike Srpske, Dragan Mikerević je saopštio da je Vlada Republike Srpske spremna da sarađuje u hapšenju osoba osumnjičenih za ratne zločine.

»Moram da kažem da nema novih detalja kada je riječ o kretanju haških optuženika, osim da naglasim da je i potpisana izjava izraz političke volje vlasti Republike Srske da na ovom problemu rade intenzivnije, tim prije, što ovo više nije samo problem Republike Srpske. Ovo postaje regionalni problem.«

Osvrćući se na nagovještaje da bi jedinice Evropske Unije od naredne godine mogle zamijeniti snage SFOR-a u Bosni i Hercegovini, američki ambasador Clifford Bond je istakao da je još preuranjeno o tome govoriti te da je nezamislivo bilo šta na tom planu učiniti bez NATO saveza.

»Svaka bezbjednosna misija ovdje mora biti u potpunosti integrirana sa NATO-om, a Sjedinjene Američke Države će biti dio toga« naglasio je Bond.

Američki ambasador se danas sastao i sa predsjednikom SNSD-a, Miloradom Dodikom te još nekim stranačkim liderima i drugim zvaničnicima, nakon čega je izjavio da su inicijative o prijevremenim izborima, za šta se zalaže ovdašnja opozicija, u parlamentarnim sistemima normalna pojava ali samo ako Vlada izgubi većinu.

XS
SM
MD
LG