Linkovi

Kongresni odbor odobrio dodatnih 87 milijuna dolara za Irak - 2003-10-09


U tri odvojena napada u Iraku poginulo je 12 osoba, tačno 6 mjeseci od dana kada su američke snage skinule s vlasti Saddama Husseina. Današnji napadi, medju njima i samoubilačka akcija na policijsku stanicu u šiitskom dijelu Baghdada, uslijedili su nakon američke objave da policija drži jedno lice za koje se vjeruje da je lider tajnog pokreta odgovornog za najmanje nekoliko napada na koalicione snage. Inače, medju današnjim poginulim je i jedan španjolski diplomata, koji je ubijen rano jutros po izlasku iz kuće.

U medjuvremenu je predsjednik Bush još jednom nastojao obraniti svoju odluku da izvrši invaziju na Irak i skine Saddama Husseina, riječima ”nije mi bilo ni na kraj pameti da sigurnost američkog naroda ostavim na milost jednom ludaku“. Istodobno je danas ključni kongresni odbor odobrio zahtjev predsjednika Busha za dodatnih 87 milijuna dolara kako bi obnovili i stabilizirali Irak i Afghanistan. Ovakav potez Kongresnog Odbora za raspodjelu budžeta krči put odobrenju zahtjeva i od strane cijelog Zastupničkog doma, o čemu se glasa slijedeće nedjelje.

Takodjer da spomenemo da se u Turskoj vode razgovori izmedju turskih zvaničnika i posebnog američkog izaslanika Erica Edelmana o mjestu rasporedjivanja turskih vojnika u Irak. Da podsjetimo - početkom ove nedjelje turski je parlament odobrio slanje trupa u Irak.

XS
SM
MD
LG