Linkovi

Crveni križ je zabrinut onim što su vidjeli u Guantanamu - 2003-10-09


Međunarodni Crveni križ je jedina neovisna organizacija koja ima pristup zatočenicima iz rata u Afganistanu koji se drže u bazi Guantanamo već 18 mjeseci. Prema riječima glasnogovornice Amande Williamson,Crveni križ je zabrinut onim što su vidjeli.

”Ovaj ćorsokak, vakum, neizvjesnost u njihovu budućnost definitvno ima značajan utjecaj na zatvorenike. Svjedoci smo zabrinjavajućeg pogoršanja psihološkog zdravlja većine zatvorenika i to nam predstavlja veliku zabrinutost.“

Zvaničnici Crvenog križa kažu da su zatražili od američke vlade da stvori zakonsku okosnicu kako bi se odredila sudbina zatvorenih. Nakon hapšenja dvojice prevodioca i vojnog imama, osumnjičenih za špijunažu, američka vojska vodi istragu kako bi odredili da li su informacije odavane izvan baze i kompromitirane. To znači da bi se zatvorenici ponovo mogli ispitivati.

Kristine Huskey zastupa Kuvajćane zatvorene u Guantanamu: Zastrašujuće je pomisliti da će oni ponovo proći kroz čitav proces ispitivanja zatvorenika.

Prošle sedmice su zvaničnici Pentagona kazali da su zabrinuti mogućnošću da se teroristi pokušavaju infiltrirati u američku vojsku i da su to možda uradili u Guantanamu. Što se tiče Kuvajtskih zatvorenika, njihove porodice su podinijele zahtijev Vrhovnom sudu Sjedinjenih Država da obrate pažnju na njihove slučajeve.

XS
SM
MD
LG