Linkovi

Teroristički napad u Haifi - 2003-10-08


U jednom od najgorih terorističkih napada u poslednjih nekoliko mjeseci u Izraelu palestinski bombaš samoubica ubio je 4. oktobra 19 ljudi u jednom restoranu u Haifi. Veliki broj drugih je bio ranjen. Među žrtvama bilo je i Jevreja i Arapa.

Nekoliko od onih koji su ubijeni bila su djeca. Napad se dogodio dan prije početka Yom Kippura, najsvetijeg dana u godini za Jevreje. Teroristička grupa Palestinski islamski jihad preuzela je odgovornost za ovaj napad.

Zajedno sa Hamasom Palestinski islamski džihad je jedna od najokrutnijih terorističkih grupa koje djeluju na Srednjem istoku. Posvećena je uspostavljanju islamske palestinske države i uništenju Izraela.

Palestinski islamski džihad prima finansijsku pomoć iz Irana i logističku podršku iz Sirije. Predsjednik George W. Bush je bio jedan od velikog broja svjetskih lidera koji su osudili samoubilački bombaški napad u Haifi.

U telefonskom razgovoru sa izraelskim premijerom Arielom Sharonom gospodin Bush je jasno rekao d, prema njegovim riječima, Izrael ima pravo da se brani.

BUSH: Izrael se ne mora osjećati sputanim u smislu odbrane vlastite zemlje. Međutim ja sam rekao da je veoma važno da bez obzira kakvu akciju da Izrael poduzme, treba nastojati da izbjegne eskalaciju i stvaranje dubljih tenzija.

Predsjednik Bush je napomenuo da je on prije više od godinu dana u govoru kojeg je održao 24. juna 2002. god. objasnio, kako je on to rekao, svijetu, američku politiku prema Izraelu i Palestincima.

BUSH: Naše se stajalište nij promijenilo. Strane treba da preuzmu odgovornost za svoje akcije. Da bi se uspostavila palestinska država palestinske vlasti se moraju boriti protiv terora i poduzeti sve što je neophodno u borbi protiv terora.

Teroristi, kako je rekao predsjednik Bush, pokušavaju zaustaviti uspostavljanje palestinske države, miroljubive države. Palestinske vlasti, prema njegovim riječima, moraju pobijediti teroriste.

XS
SM
MD
LG