Linkovi

New York: Ashdown u Vijeću sigurnosti UN-a - 2003-10-08


P. ASHDOWN: Izvijestio sam da činimo stvarni kontinuirani napredak, ali da moramo ići brže ka potrebnim reformama kako bi se uspostavila samoopredjeljena BiH. Rekao sam da moramo ići brže koracima koji su već poduzeti i da paralelno s institucionalnim promjenama vidimo, kako smatram, novu kulturu kompromisnog i konstruktivnog dijaloga, što nam je dalo zlatni ključ za početak otvaranja zatvora Dayton. Rekao sam da možemo stvoriti funkcionalnu državu, ali da još uvijek ima dosta posla da se uradi, osobito na funkcionalnosti BiH i njenoj neefikasnosti i činjenici da se isuviše novca troši na vladu, a isuviše malo na narod. To je sada veliki zadatak s kojim se moramo suočiti u narednoj godini. Ali BiH se sada kreće ka poziciji na kojoj međunarodna zajednica ostaje uz nju, održava svoju podršku i tako bi u dogledno vrijeme mogli vidjeti stvaranje prvog uspješnog procesa mira i stabilizacije u svijetu. Na kraju sam primio ogromnu podršku, ne samo za mene, već i za priznanje da stvarni heroji procesa mira i stabilizacije nisu međunarodna zajednica, već obični građani BiH koji sada ponovno izgrađuju svoju državu.

VOA: Na pitanje da li se dotakao pitanja ratnih zločina, gospodin Ashdown kaže:

P. ASHDOWN: Jesmo i jasno smo stavili do znanja da u pogledu stvaranja samoodržive zemlje i iniciranja procesa pravde i pomirenja moramo u BiH stvoriti kapacitet da sudimo domaćim ratnim zločincima, što je apsolutno od ključne važnosti. Ključni korak je međutim osigurati da međunarodna zajednica shvati da se to mora financirati. Trošak će biti 28 miliona eura u periodu od pet godina. Predstoji donatorska konferencija koja će se uskoro održati u Hagu i gdje bi se trebalo prikupiti oko 15 miliona eura, i ako se taj novac prikupi, onda možemo početi. Ako se taj novac ne sakupi, onda će biti veoma teško operativno izvesti veoma važan sljedeći korak, a to je stabilizacija BiH. Bio je to jako uspješan susret i govor pred Vijećem sigurnosti koje je dalo punu podršku za ono što radimo u suradnji s bh vlastima.

VOA: U intervjuu za Suddeutche Zeitung, gospodin Ashdown je rekao da bi potpuno povlaccenje Washingtona iz Bosne i Hercegovine, u svjetlu najavljenog preuzimanja sigurnosne misije od strane Europske unije, moglo izazvati probleme, zbog cinjenice da Europljani nemaju, kako tvrdi dovoljan kredibilitet u toj zemlji. Na pitanje da li BiH moze opstati bez Sjedinjenih drzava, Paddy Ashdown kaze:

P. ASHDOWN: Ne vjerujem da će biti bez njih--Sjedinjene Države su jasno stavile do znanja da su uključene i da vode politiku ušli smo zajedno i zajedno ćemo izaći, i mislim da je to potpuno ispravno. Svaka potreba približavanja Evropskoj uniji, što je pravilno i logično, se treba odvijati kroz aktivnu uključenost Sjedinjenih Država. Što se tiče povjerenja koje BiH ima u Evropu je pitanje istorije, i pitanje s kojim se treba suočiti. Stoga Evropa mora uvjeriti narod BiH da bilo kakvo preuzimanje SFOR-a od strane Evrope mora biti izvedeno kao partnerstvo, uključujući i Sjedinjene Države i na takav način da ljudi u BiH mogu biti sigurni da sigurnost neće biti izložena riziku i siguran sam da će se to i dogoditi, kaže u intervjuu za Glas Amerike visoki predstavnik za BiH Paddy Ashdown.

XS
SM
MD
LG