Linkovi

Austrijanci; Ako se promijeni Ustav, Arnold će biti američki predsjednik - 2003-10-08


Stanovnici austrijskog grada Graza u kojem je Arnold Schawarzeneger proveo djetinjstvo proslavljaju njegovu pobjedu. Oni su se okupili u lokalnim barovima, restoranima i hotelima kako bi gledali prenos izbora u Kaliforniji, dok je Arnoldov pobjednički govor uživo prenošen na austrijskoj televiziji.

Jutarnja proslava je održana u centru Graza, istorijskog grada u južnoj Austriji samo nekoliko kilometara od mjesta Arnoldovog rođenja, Thala. Mnogi smatraju da bi on jednog dana mogao postati i američki predsjednik ukoliko to bude želio i ukoliko se ustav promijeni kako bi se i Amerikaci rođeni u inostranstvu mogli kandidirati. Arnoldov prvi trener Kurt Marnul kaže:

On je uvijek gledao u budućnost te stoga nije iznenađujuće da je postao guverner Kalifornije. Ovo nije kraj, jer oni žele izmijeniti ustav kako bi se omogućilo da osoba koja boravi u Americi 20 godina može postati predsjednik i ako to prođe, on će postati i predsjednik.

On je jedan od nas, kaže Waltraud Klasnic, guverner Štajerske i dodaje:

To je divan rezultat i za Arnolda znači da je postigao ono što je želio. Za nas u Štajerskoj to znači da možemo biti ponosni da se jedan od nas nalazi na vrhu.

Schwarzeneger ima veliki zadatak pred sobom, i uvjereni smo da će uspjeti izvući Kaliforniju iz krize, kaže austrijski kancelar Wolfgang Schussel u poruci u kojoj mu je uputio čestitku.

Neki od austrijskih studenata su reagirali na sljedeći način:

Političari bi trebali imati neku vrstu iskustva u tom polju ili raditi u tom polju prije nego se odluče kandidirati za guvernera i mislim da glumac nije prava osoba za tako visoku poziciju.

Ovo je nešto u svačijim mislima, a to je da ne morate biti rođeni kao neko važan da bi ste postigli cilj, kaže durgi austrijski student.

Glavni nogometni stadion u Grazu je nazvan po Arnoldu Schwarzenegeru, a stanovnici grada navode da je on učinio dosta toga na promoviranju reputacije i ekonomije Graza i okolne regije.

XS
SM
MD
LG