Linkovi

Počeo sastanak ministara obrane NATO-a u Coloradu - 2003-10-08


Po dolasku u vazduhoplovnu bazu Schriever u američkoj saveznoj državi Colorado gdje se sastanak održava ,ministar odbrane Sjedinjenih država Donald Rumsfeld se zahvalio na pomoći pruženoj u organizovanju ovoga susreta i dodao da će se u Schrieveru naći ministri odbrane, zapovjednici vojnih komandi, ambasadori pri NATO-u iz 19 zemalja članica NATO-a plus još sedam zemalja koje su pozvane da se pridruže NATO-u plus još i Rusija koja će također učestvovati tako da će tu biti prisutni predstavnici nekih 27 različitih država.

Očekuje se da će evropski saveznici u NATO-u tokom ovih razgovora ponuditi pomoć američkim snagama povećavanjem broja svojih trupa za očuvanje mira u Avganistanu i Bosni i Hercegovini.

Predstavnici evropskih zemalja su naime prilikom ministarskog sastanka održanog prošle sedmice u Rimu i razgovora u sjedištu NATO-a u Brusselsu utvrdile plan za operacije kako u Bosni i Hercegovini tako i u Avganistanu.

Kako su u subotu saopštili ministri odbrane zemalja članica Evropske unije snage NATO-a za održavanje mira u Bosni i Hercegovini biće sljedeće godine stavljene pod komandu Evropske unije.

U Bosni i Hercegovini, Sjedinjene Države trenutno imaju hiljadu i pet stotina svojih vojnika u okviru NATO-m predvođenih snaga za očuvanje mira koje broje trinaest hiljada vojnika.

Na Kosovu taj broj iznosi dvije hiljade i pet stotina vojnika od ukupno dvadeset i jedne hiljade vojnika koji učestvuju u misiji NATO-a na Kosovu. Tokom dvodnevnog susreta u bazi Schriever ministri odbrane zemalja članica NATO-a će također testirati svoj odgovor na simuliranu iznenadnu prijetnju od terorizma i oružja za masovno uništenje Detalji ove vježbe se drže u tajnosti do njenog početka ali diplomate kažu da scenarij uključuje između ostaloga i krizu na Srednjem istoku 2007. god. sa zapadnjacima koji su zarobljeni na fiktivnom otoku u Crvenom moru.

Pripadnici američke vojske su još sinoć blokirali područje oko luksuznog hotela Broadmoor gdje se sastaju ministri odbrane a lokalna policija očekuje malobrojne i mirne proteste.

XS
SM
MD
LG