Linkovi

Bosna nema povjerenja u Evropljane - 2003-10-08


Prema Visokom predstavniku Paddy Ashdownu, potpuno povlačenje Washingtona iz Bosne i Hercegovine, u svjetlu najavljenog preuzimanja sigurnosne misije od strane Europske unije, moglo bi izazvati probleme, zbog činjenice da Europljani nemaju, kako tvrdi "dovoljan kredibilitet" u toj zemlji.

U intervjuu njemačkom Sueddeutsche Zeitungu, Visoki predstavnik izražava uvjerenje da je najava europskog preuzimanja sigurnosne misije u BiH "dobrodošla", medjutim da u toj zemlji Europska unia još uvijek "treba Ameriku". "Europa treba preuzeti mandat mirovne misije, ali ne smije imati monopol nad njom", rekao je Paddy Ashdown.

Po njemu, od presudne je važnosti da SAD ostanu angažirane:"Europljani ne smiju potčjeniti činjenicu da imaju problem povjerenja. Mnogi ljudi u Bosni i Hercegovini ih vide kao one koji su ih ostavili na cjedilu. Po njima, Amerika je ta koja je okončala rat", ustvrdio je Visoki predstavnik njemačkom listu.

Zbog toga, po njemu, jedan od najvažnijih ciljeva Europljana u BiH, kada i ako tamo uspostave misiju, mora biti sticanje povjerenja. Drugim riječima, presudno je ozbiljno shvatanje tamošnjih problema i njihovo rješavanje, od kojih je jedan od najkrupnijih zadataka Europljanima bi trebalo biti okončanje višegodišnjeg skrivanja od medjunarodne pravde ratnog lidera bosanskih Srba, Radovana Karadžića i njegovog zapovjednika vojnih snaga, Ratka Mladića.

XS
SM
MD
LG