Linkovi

Ministri obrane zemalja članica NATO saveza stužu u Colorado - 2003-10-07


Danas su u saveznu državu Colorado počeli stizati ministri obrane zemalja članica NATO saveza, na dvodnevne razgovore u zračnoj bazi Schriever kod Kolorado Springsa, za koje se predvidja da će se fokusirati na Irak i prijedlog uspostave snaga za brzi odgovor unutar Saveza.

Diplomati su danas saopćili da se očekuje da će ministri odbrane evropskih zemalja ponuditi svoje mirovne snage koje bi pomogle američkim snagama koje su isuviše razvučene u Afganistanu i Bosni i Hercegovini.

Ministri evropske odbrane su izjavili da bi mirovne snage NATO u BiH bile stavljene pod komandu Evropske unije već sredinom sljedeće godine. Američki zvaničnici kažu da će tokom susreta, koji započinje službeno sutra, predstavnici zemalja NATO-a razgovarati posebno o pitanjima vezanim za stabilizaciju Iraka.

Izvješća govore da će američki ministar obrane Donald Rumsfeld, moguće je, održati i odvojene sastanke sa svojim kolegama iz NATO-a. Ministri obrane zemalja Alijanse takodjer bi trebali razgovarati o nastojanjima da se oforme i snage za brzo djelovanje, koje bi mogle biti rasporedjivane velikom brzinom, bilo gdje u svijetu gdje izbije kriza.

XS
SM
MD
LG