Linkovi

Bosna po korumpiranosti - negdje u sredini - 2003-10-07


Takav neslavan rezultat je Bangladešu obezbijedio posljednje, 133. mjesto na listi. Od njega su, tek za nijansu, bolji Haiti, Nigerija i Paragvaj. Vrh pripada zemljama koje se sa uspjehom bore protiv korupcije: nakon šampiona Finske, slijede Island i Danska.

Visoko je plasiran i ostatak Zapadne Europe: Švedska, Holandija, Norveška, Švicarska...dok su SAD tek na 18. mjestu liste zemalja koje su uspješne u borbi protiv korupcije.

Od zemalja jugoistoka Europe, najuspješnija je Slovenija. Prema istraživanjima TI, ona je na 29. mjestu "čistih" zemalja. Hrvatska je takodje u polovini "poštenih" - na 59-om mjestu, izmedju Bugarske i Poljske.

Bosna i Hercegovina je na sredini - na 70.-tom mjestu rang liste Transparency International. Daleko ispod nje su, na primjer, Rumunija, Rusija i Albanija (92. mjesto), dok Srbija i Crna Gora, te Makedonija zauzimaju 106. mjesto i, po stepenu korupcije, blizu su zacelja tabele.

Na istoj poziciji i u društvu koje dijeli, od mogućih 10 poena "čistoće" od korupcije, tek ocjenu od skromnih 2, 2 poena, uz njih su još Sudan, Ukrajina i Zimbabve.

XS
SM
MD
LG