Linkovi

Tribunal će raditi sve dok se ne uhapsi Karadžić - 2003-10-07


Kritički faktor za punu integraciju Bosne i Hercegovine u Evropu te pristupanje Partnerstvu za mir i Nato savezu je hapšenje i transfer Radovana Karadžića u Hag.Izjavio je ovo danas u Banjaluci, nakon sastanka sa predsjednikom i premijerom Republike Srpske, Draganom Čavićem i Draganom Mikerevićem, američki ambasador za pitanja ratnih zločina Pjer Prosper.

»Mi imamo neke informacije o njegovom kretanju koje ukazuju da se nalazi na ovom području i odlučni smo da on ode u Hag bez obzira koliko to dugo trajalo jer haški tribunal neće prestati sa radom dok god se Karadžić nalazi na slobodi,« naglasio je Prosper.On je izrazio i spemnost američkih vlasti da pomognu u njegovom hapšenju.

»Spremni smo da ponudimo nagradu od pet miliona dolara bilo kom građaninu koji odluči da nam pomogne dostavljanjem informacija koje bi dovele do hapšenja Radovana Karadžića,« istakao je Prosper. Američki ambasador je danas potpisao i zajedničku izjavu sa zvaničnicima Republike Srpske o opredjeljenosti za privođenje pravdi haških optuženika,nakon čega je predsjednik ovog entiteta,Dragan Čavić,jasno poručio.

»Pozivam sve osumnjičene za ratne zločine da se predaju i učine pomoć institucijama Republike Srpske te poboljšaju njen položaj u međunarodnoj zajednici i omoguće da otvoreno uđemo u te procese.«

Ukoliko ne bude volje za dobrovoljnu predaju, svi stanovnici te predstavnici vlasti,vojske i policije bi trebali pomoći u njihovom hapšenju dodao je Čavić.

»Institucije izvršne vlasti su dužne da sve osumnjičene za ratne zločine privedu i omoguće njihovo isporučenje Međunarodnom sudu za ratne zločine u Hagu.«

Američki ambasador za pitanja ratnih zločina Pjer Prosper je danas uputio i jasnu poruku hrvatskim vlastima da će pristup Hrvatske Evropskoj Uniji biti ugrožen dok je Ante Gotovina na slobodi.On je,ujedno,izrazio i zabrinutost zbog prisustva terorizma na ovim prostorima najavljujući borbu za uništenje bilo koje terorističke mreže u regionu.

XS
SM
MD
LG