Linkovi

Brussels: Nakon reformi obrane, realna očekivanja ulaska BiH u Partnerstvo - 2003-10-07


Visoki predstavnik medjunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, Paddy Ashdown se, na putu za New York i planirano obraćanje članovima Vijeća sigurnosti UN-a, zaustavio nakratko u Bruxellesu sinoć se tu kratko sastao sa generalnim sekretarom NATO, George Robertsonom, a jutros sa članovima Političko sigurnosnog komiteta Europske unije.

Visoki predstavnik je sinoć izvjestio generalnog sekretara Robersona o nedavno postignutom sporazumu o odbrambenim reformama u Bosni i Hecegovini, sporazumu koji je, prema glasnogovorniku ureda Visokog predstavnika, Mariju Brkiću, Ashdown opisao kao "izuzetan uspjeh za Bosnu i Hercegovinu". I u sinoćnjem razgovoru je naglašeno da zemlja, uz ovakve korake, ima realne osnove za očekivanja da se uskoro, kako kaže glasnogovornik Brkić, "oko nove godine", pridruži programu Partnerstva za mir.

"Visoki predstavnik je rekao da je ovo početak procesa koji nudi najbolju garanciju gradjanima Bosne i Hercegovine za dugoročnu sigurnost".

Ashdownov glasnogovornik prenosi i napomenu Visokog predstavnika svome sugovorniku da je Bosna i Hercegovina učinila upravo ono što je Robertson u svome pismu i tražio od nje: uspostavu komande nad oružanim snagama na državnom nivou.

U razgovoru sa članovima Političko-sigurnosnog komiteta, Ashdown je, prema izvorima njegovog ureda, ukazao na "očiglednost približavanja BiH Europi", što iziskuje još značajnije reforme, potaknute, kako se naglašava, "sve više domaćim političarima, a sve manje ukazima Visokog predstavnika".

XS
SM
MD
LG