Linkovi

Helios - avion na sunčevu energiju - 2003-10-07


Naučnici Američke agencije za istraživanje svemira rade na avionu na sunčev pogon. To je avion male težine koji je dobio ime Helios i koji je sposoban da leti jako visoko i jako dugo otvarajući nove granice za naučna istraživanja.

Rano je jutro u Pacifičkoj misiji za testiranje na havajskom otoku Kauai, dok se iz hangara izvlači rastavljeni avion Helios koji podhranjuje nade Komandnog centra NASA-e.

Helios, koji je ime dobio po grčkom Bogu Sunca su ustvari leteća krila bez posade koja predstavljaju revoluciju u svijetu avijacije.

Kao gigantski model, ovaj se avion pažljivo sastavlja kako bi poletio u istorijske visine, i dok sunce izlazi odvlači na pistu za uzljetanje.

Zatim se kao ogromna ptica diže uzrak i počinje penjati u nebo.

Earl Cox je vodja projekta: U ovoj misiji on će letjeti na najvećim visinama do sada dostignutim, on je napravljen da leti na visini većoj od 31 kilometra, što je više nego je ijedan avion do sada letio.

Helios je leteća simfonija sunčevom energijom napajane inovacije. Duž njegovih krila, dužih od krila jambo jeta, nalazi se na hiljade solarnih ćelija. Tanki paneli pretvaraju sunčevu svijetlost u električnu energiju koja pokreće 14 propelera. Mali motori sadrže samo jedan pokretni dio i proizvode snagu ravnu tek fenu za sušenje kose, ali to je i više nego dovoljno da Helios odvede u nebeske visine.

Ted Wierzbanowski je zadužen za traženje riješenja koje bi Heliosu omogućilo neprekidni let.

”Sada razvijamo sistem za skladištenje energije koji će omogućiti avionu da ostane ne samo preko noći, nego da leti mjesecima. To se zove regenerativni sistem ćelija za gorivo koji sunčevu energiju tokom dana pretvara u vodik i kisik, tako da je to ustvari baterija koja je lagana i efikasna.“

Dizajniran da leti na visini od 17 kilometara do šest mjeseci, Hellios će se koristiti za kritična proučavanja ozonskog omotača. Takodjer se očekuje da omogući održavanje komunikacija jeftinije od aviona i satelita.

Na test poligonu Pacifičke misije na Havajima, Hellios je, penjući se satima, dostigao rekordnu visinu od blizu 30 kilometara. To bi se mogao nazvati rekordni let, kaže vodja projekta Earl Cox dodajući da više ni nebo nije ograničenje za tehnologiju Helliosa.

XS
SM
MD
LG