Linkovi

Bashar al Assad optužio Izrael da nastoji produbiti sukob na Srednjem Istoku - 2003-10-07


Sirijski predsjednik Bashar al Assad je optužio Izrael da nastoji produbiti sukob na Srednjem Istoku, dok je Izrael upozorio da će napasti neprijatelje gdje god da se oni nalazili.

U intervjuu objavljenom u arapskim novinama Al Hayat, predsjednik Sirije je nazvao izraelski zračni udar na sirijskoj teritoriji - pokušajem da se terorizira Sirija i da se cijelo područje uvuče u prošireni rat.

U govoru povodom obilježavanja 30-te godišnjice srednjeistočnog sukoba iz 1973 godine, izraelski premijer Ariel Sharon je rekao da će jevrejska država štititi svoje građane, ali da neće propustiti priliku da da postigne mir sa svojim susjedima.

U Washingtonu, glasnogovornik predsjednika Busha je danas rekao da bi Palestinci trebali da slamaju terorizam kao način da se postigne rješenje od dvije države. Scot McLelan je rekao da iako Izrael ima pravo da se brani, on mora razmotriti posljedice bilo koje akcije koju poduzme.

Dok se napetosti na Srednjem Istoku povećavaju, palestinski predsjednik Yaser Arafat je predvodio ceremoniju polaganja zakletve hitnog kabineta na čijem je čelu premijer Ahmed Qureia.

XS
SM
MD
LG