Linkovi

Prosper: Formirati odjel za ratne zločine pri BiH Sudu - 2003-10-06


Tokom susreta ambasadora Prospera sa članovima predsjedništva BiH, razgovorano o hapšenju optuženih za ratne zločine i formiranju suda za ratne zločine na državnom nivou.

Ambasador Proper naglasio je potrebu većeg angažmana domaćih vlasti u hapšenju Haških optuženika,jer nerješavanje tog pitanja jeste prepreka za ulazak u Evropu, Partnerstvo za mir i NATO. Članovi Predsjedništva BiH usaglašeni su u mišljenju da svi koji su osumnjičeni za ratne zločine trebaju odgovarati.

Ambasador Prosper naveo je primjer Srbije i Crne Gore koje su pred vratima NATO-a i Partnerstva za mir, jer su poduzeli niz akcija da bi se ispunili uslovi prijema u ove asocijacije.

Ambasador Prosper i američki ambasador u BiH Kliford Bond, o mogućnostima postepenog prenošenja nadležnosti sa Haškog tribunala na Sud Bosne i Hercegovine, razgovarali su sa članovima Vijeća ministara BiH,predvođenim PredsjedavajućimAdnanom Terzićem.

Ambasador Prosper naglasio je važnost formiranja odjela za procesuiranje optuženih za ratne zločine počinjene u BiH pri Sudu Bosne i Hercegovine. Izrazivši podršku formiranju ovog odjela, on je naglasio spremnost da zajedno sa drugim donatorima finansijski pomognu njegov rad. Prosper je ponovio značaj hapšenja optuženih za ratne zločine počinjene u BiH posebice Ratka Mladića i Radovana Karadžića, što bi, prema njegovom mišljenju stvorilo fleksibilniju atmosferu u Bosni i Hercegovini i olakšalo njeno pristupanje Evropskoj uniji i Nato-u.

XS
SM
MD
LG