Linkovi

Dodijeljena Nobelova nagrada za medicinu - 2003-10-06


Stvaranje slika putem magnetske rezonanse je rutinska procedura koju lječnici koriste kod pregleda pacijenata kako bi izbjegli hirurški zahvat za uspostavljanje dijagnoze. Tehnika pod nazivom MRI smanjuje rizik i neugodnost kod mnogih pacijenata i posebno je korisna za detaljno pregledanje mozga i kičmene moždine.

Kako su saopštili iz dijela Nobelovog komiteta na švedskom institutu Karolinska, koji dodjeljuje nagrade za medicinu, plodonosno otkriće Lauterbura i Mansfielda omogućilo je korištenje magnetske rezonanse za vizuelno prikazivanje različitih struktura u ljudskom tijelu.

74-ero godišnji Paul Lauterbur je otkrio mogućnost stvaranja dvodimenzionalne slike, proizvodeći varijacije u magnetskom polju. Takva slika se ne može vidjeti drugim tehnikama. U obrazloženju dodjele nagrade se dalje kaže da je doktor Mansfield razvio to otkriće, pokazujući kako signal koji ljudsko tijelo emitira kao odgovor na magnetsko polje može biti matematički analiziran i brzo transformiran u sliku, što je kako kažu iz Nobelovog komiteta vodilo usvajanju tehnike dobijanja slika magnetskom rezonansom u kliničku praksu.

70-to godišnji Peter Mansfield radi na Univerzitetu Notthingam u Britaniji, a doktor Lauterbur u laboratoriji za biomedicinsku magnetsku rezonansu na Univerzitetu Illinois u gradu Urbana.

Nagrada koju će dijeliti ova dva naučnika podrazumjeva i ček na milion i 300 hiljada dolara.

Dodjela nagrada za medicinu nastavak je sedmice dodjela Nobelovih nagrada u raznim oblastima što će kuliminirati u petak saopćavanjem dobitnika Nobelove nagrade za mir.

Nagrada za fiziku će biti saopćena sutra, a u srijedu nagrada za kemiju i ekonomiju.

Prošle sedmice je saopćeno da je ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost, pisac iz Južne Afrike, John Maxwell Coetzee.

XS
SM
MD
LG