Linkovi

Carla del Ponte pozvala generala Antu Gotovinu da dokaže svoju ljubav prema Hrvatskoj i da se preda - 2003-10-06


Glavna tužiteljica haškog tribunala Carla del Ponte je pozvala generala Hrvatske vojske Antu Gotovinu da dokaže svoju ljubav prema Hrvatskoj i preda se Haškom tribunalu. Gospođa Del Ponte je ovaj poziv uputila danas u Zagrebu nakon razgovora sa premijerom Hrvatske, Ivicom Račanom, rekavši da su mnogi problemi izmedju Haškog tribunala i Hrvatske razrješeni tokom današnjih razgovora. Ona je rekla da je Hrvatska dala tribunalu sva zahtijevana dokumenta, ali je da pitanje generala Gotovine ostaje glavni problem u suradnji Hrvatske sa Haškim sudom.

Gospodin Račan je ponovio opredjeljenost svoje zemlje za punu suradnju sa tribunalom UN-a za ratne zločine na području bivše Jugoslavije. Hrvatski zvaničnici su insistirali na tome da se odbjegli general ne nalazi u zemlji i kažu da nemaju nikakvih informacija o tome gdje on sada boravi. Evropska unija je upozorila Hrvatsku da je njena saradnja sa tribunalom od vitalnog značaja za ostvarivanje nada za priključenje Evropskoj uniji. Hrvatska se nada da će 2007. god postati članicom ovog evropskog bloka zemalja. Gospođa del Ponte stigla je u posjetu Hrvatskoj samo tri dana prije nego što treba Vijeću sigurnosti UN-a da podnese izvještaj o saradnji bivših jugoslovenskih republika sa haškim tribunalom.

Bivši američki ambasador u UN-u Richard Holbrook je, govoreći danas u Prištini, pozvao lidere kosovskih Albanaca da prisustvuju planiranim razgovorima s srbijanskim zvaničnicima 14 oktobra, rekavši da bi Beograd odnio pobjedu u odnosima s javnošću ukoliko se ne bi pojavili na tim razgovorima. Zakonodavci na Kosovu su prošle nedjelje odgodili ključno glasanje kojim bi se odobrilo liderima pokrajine da učestvuju u razgovorima sa srbijanskim zvaničnicima, i razmatranje tog pitanja se nastavlja u četvrtak. Razgovori u Beču će biti prvi direktni razgovori izmedju lidera kosovskih Albanaca i Srbijanskih zavničnika nakon okončanja kosovskog konflikta.

XS
SM
MD
LG